Законодателите в Южна Корея гласуваха за уволнението на министър-председателя

...
Контролираният от опозицията парламент на Южна Корея прие предложение, призоваващо
Коментари Харесай

Контролираният от опозицията парламент на Южна Корея прие предложение, призоваващо президента Юн Сук-йол да уволни своя премиер заради предполагаема некомпетентност и политически провали.

Депутатите в четвъртък гласуваха със 175-116 в подкрепа на настояването за уволнението на Han Duck-soo.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента. Южнокорейският опозиционен лидер е обвинен в предполагаема корупцияКонсервативният аутсайдер избран за следващ президент на Южна КореяПрезидентски избори в Южна Корея: Изходните анкети показват мъртва точкакрай на списъка

В предложението, подписано от 168 опозиционни депутати, се твърди, че кабинетът, ръководен от Хан, е причинил „криза за живота на хората, демокрацията и мира на Корейския полуостров“ и „постоянно демонстрира некомпетентност, бездействие и безотговорност“.

Това е първият път, когато подобно предложение, което няма задължителен характер, се приема срещу премиер в Южна Корея.

Законът, според новинарския уебсайт The Korea Times, гласи, че „действащите законодатели са имунизирани срещу арест, докато парламентът заседава, и могат да бъдат арестувани само когато Националното събрание даде съгласието си за това“.

Очаква се президентът Юн да упражни правото си да отхвърли предложението.

Заповед за арест срещу опозиционен лидер

Отделно в четвъртък парламентът гласува да позволи на прокурорите да издадат заповед за арест срещу основния опозиционен лидер, който е изправен пред разследване за обвинения в подкуп и нарушение на служебните задължения.

Приемането на предложението означаваше, че лидерът на Демократическата партия на Корея (DPK) Lee Jae-myung ще бъде изправен пред съда, за да оспори обвиненията, които включват злоупотреба с доверие и подкуп, наред с други, във връзка със скандален проект за развитие на земята и предполагаемото му участие в незаконни парични преводи на компания в Северна Корея.

Лий беше хоспитализиран в понеделник по време на гладна стачка в знак на протест срещу това, което той нарече провал на политиката на правителството на Юн, включително лошо икономическо управление и неправене достатъчно, за да спре изпускането на отпадъчни води от Фукушима в Япония.

Лий, чиято партия има 167 места в 297-членния парламент, е обвинен, че е поискал от компания да прехвърли незаконно 8 милиона долара на Северна Корея, когато е бил губернатор на провинция Кьонги.

Освен това той беше обвинен в нарушение на задължението си за загуби от 20 милиарда вона (15 милиона долара) от общинска корпорация за развитие по време на времето, когато беше кмет на град Сеонгнам.

„Политическа конспирация“

Отричайки каквото и да е нарушение, той нарече обвиненията „фикция“ и „политическа конспирация“, като членове на неговата партия критикуваха разследванията срещу него като политически лов на вещици, оркестриран от правителството.

В публикация в социалните медии в сряда Лий призова законодателите да гласуват против предложението и да спрат това, което той нарече „диктатура на прокуратурата“ от правителството на Юн, въпреки че по-рано обеща да не използва парламентарния си имунитет.

ДПК също внесе предложение в понеделник за свалянето на Хан, часове след като правителството на Юн внесе предложението си, изискващо законодателите да премахнат имунитета на Лий срещу арест.

Дуелиращите се предложения подчертаха задълбочаващите се политически спорове преди парламентарните избори през април следващата година.

Гласуването за уволнение на премиера се разглежда като средносрочен референдум за президентството на Юн, докато той се бори да се справи с икономическите проблеми след пандемията и ескалиращото напрежение с ядрено въоръжената Северна Корея.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР