Законодателите от Молдова и Украйна могат да се присъединят към

...
Законодателите от Молдова и Украйна могат да се присъединят към
Коментари Харесай

Украйна и Молдова получиха статут на наблюдатели в Европейския парламент

Законодателите от Молдова и Украйна могат да се причислят към Европейския парламент като наблюдаващи, до момента в който двете страни чакат присъединение към Европейски Съюз. Това заяви ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола в изявление за „ Политико “.


" Ако една страна гледа на Европа от политическа позиция, тя би трябвало да отвори необятно вратите си. Разширяването постоянно е било най-силният геополитически инструмент на Европейски Съюз ", сподели Мецола. В същото време ръководителят на Европейския парламент означи, че с цел да реализира тази самодейност, тя ще би трябвало да получи поддръжката на политическите групи в Народното събрание, както и да даде сходна опция на други претенденти за участие в Европейски Съюз.

Както посочи Мецола, членовете-наблюдатели от Украйна и Молдова няма да имат право на глас и ще бъдат номинирани, а не избирани. В същото време те ще получат публично места в Европейския парламент, с помощта на което броят на институцията ще се усили от 705 на 720 след европейските избори през юни 2024 година " Ще би трябвало да забележим по кое време ще се случи това, в кой миг те ще придобият право на глас ", добави тя.

Украйна и Молдова станаха претенденти за участие в Европейски Съюз през юни 2022 година Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да одобри Украйна и Молдова, с цел да " предотврати въздействието им от страни, които не споделят полезностите на блока ". Според ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел Украйна и други страни кандидатки могат да се причислят към Европейски Съюз до 2030 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР