Законодателите на ЕС от групата на Зелените/EFA подадоха жалба до

...
Законодателите на ЕС от групата на Зелените/EFA подадоха жалба до
Коментари Харесай

Евродепутати пуснаха жалба срещу ЕК заради договорите за ваксини

Законодателите на Европейски Съюз от групата на Зелените/EFA подадоха тъжба до Съда на Европейските общности, в която показват „ имплицитен отвод “ от Европейската комисия да даде достъп до информация по отношение на договорите за ваксини сред Европейска комисия и производителите на ваксини, съобщи euractiv.com.

Петима членове на Екологичен потенциал от Зелените/EFA подадоха заявката за случая на 22 октомври „ след месеци на преписка сред Зелените/EFA и Комисията, по време на които Комисията не се съгласи да даде транспарантен достъп до договорите “, съгласно прессъобщение от жалбоподателите, оповестено на 29 октомври.

Въпросните евродепутати са Маргрете Окен, Тили Мец, Юта Паулус, Мишел Ривази и Кимбърли ван Спарентак.

Холандският евродепутат Кимбърли ван Спарентак уточни, че са минали девет месеца, откогато Комисията публично е поискала достъп до цялостния набор от контракти за предварителна покупка на ваксини.

„ В продължение на девет месеца Комисията отхвърля да ги разкрие, само че откакто бяха мощно подложени на критика за непрозрачността на своята политика за ваксини, те разгласиха мощно редактирани контракти “, сподели тя, добавяйки, че това е „ явно незадоволително “.

Групата на Зелените/EFA съобщи, че прозрачността в процедурите за имунизация не е обезпечена, макар че здравето е „ въпрос от публичен интерес “, и добави, че Европейската комисия не е взела поради по-висшия публичен интерес при разкриването на договорите за ваксини.

Датският евродепутат Маргрете Окен акцентира, че милиарди средства на данъкоплатците на Европейски Съюз са изразходвани за подписване на съглашения с фармацевтичната промишленост.

„ Разработването на имунизацията е сполучливо, само че споразуменията за предварителна покупка не са като ваучер за подарък, която промишлеността може да употребява без условия “, сподели тя, добавяйки, че жителите заплащат както за създаването, за производството, по този начин и за закупуването, без да знаят облагите на промишлеността е недопустимо.

На 17 юни 2020 година Европейската комисия показа тактиката на Европейски Съюз за имунизациите за ускорение на създаването, производството и внедряването на ваксини против COVID-19.

Чрез предварителни съглашения за закупуване с обособени производители на ваксини, Комисията си обезпечи правото да закупи избран брой дози ваксини в даден интервал от време и на избрана цена.

В подмяна Комисията финансира част от първичните разноски от Инструмента за незабавна поддръжка от 2,7 милиарда евро. Това финансиране се считаше за предплатено заплащане за имунизациите, които държавите-членки закупуват.

Информацията, която членовете на Екологичен потенциал в този момент изискват, е за отговорност и обезщетение, произвеждане на ваксини, в това число количества, локации, цени и разноски за проучвания и разработки, имената на управителната група, договаряща договорите „ и доста повече “.

Спарентак сподели, че прозрачността е значима за бъдещето, защото „ знаем, че Европа ще продължи да се сблъсква с огромни рецесии като актуалната пандемия “.

„ Ние сме в развой на основаване на нов Европейски орган за незабавно реагиране в опазването на здравето – HERA – който скоро ще дава отговор за всички взаимни публични поръчки в региона на опазването на здравето. За да бъде HERA сполучлива, би трябвало да се подсигурява бистрота на всевъзможни бъдещи контракти за ваксини и медикаменти, както и без значение ръководство и надзор на тази конструкция “, сподели тя.

Заявлението по делото беше импортирано в съда ден откакто Европейският парламент одобри резолюция, призоваваща за законодателство, което да направи процеса на изследване, закупуване и разпространяване на ваксини против COVID-19 по-прозрачен.

Евродепутатите желаеха Комисията да разкрие кой договаря закупуването на ваксини от нейно име. Тя би трябвало да разгласява съглашения за покупка, подписани с снабдители на ваксини, в това число детайлности за обществените вложения и разноските за ваксини, и да оповестява всички евентуални нарушавания на контракта.

Евродепутатите показаха вяра, че повече бистрота ще помогне за битка със скептицизма против имунизациите.

След пленарното гласоподаване Долорс Монсерат, испански евродепутат от групата на ЕНП и ръководител на комисията по петиции, сподели, че с цел да бъде сполучлива тактиката на Европейски Съюз за имунизациите против COVID-19, „ на обществеността би трябвало да се даде повече информация, като това ще усили доверието им във имунизациите и в вложенията на Европейски Съюз, до които се стигна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР