Законодателите на ЕС гласуваха във вторник проектоправила, насочени към ограничаване

...
Законодателите на ЕС гласуваха във вторник проектоправила, насочени към ограничаване
Коментари Харесай

ЕП защити медиите от произвола на социалните платформи, новини няма да се трият 24 часа

Законодателите на Европейски Съюз гласоподаваха във вторник проектоправила, ориентирани към ограничение на модерирането на наличие от Гугъл, част от групата Alphabet, Meta Platforms и други огромни онлайн платформи, откакто някои медии се оплакаха от случайни решения за унищожаване на тяхното наличие, оповестява Reuters.

Разпоредбите са против случайните решения на огромните платформи. Проектоправилата изискват онлайн платформите да предават новинарско наличие в продължение на 24 часа, преди да го отстранен, в случай че това нарушава техните правила за модериране на наличието.

Известен като член 17 от Закона за свободата на печата, Европейската комисия предложи правилото предходната година, с цел да обезпечи плурализъм на медиите и да отбрани публицистичната самостоятелност, само че клаузата провокира паника измежду онлайн платформите. Медиите би трябвало " да бъдат известени за желанието на платформата да отстрани или ограничи наличието си, дружно с 24-часов прозорец за отговор на медиите ", се споделя в изказване на законодателите.

Платформата може да изтрие, ограничи или отнесе случая до националните регулаторни органи след 24-часовия интервал, в случай че към момента опонира на разпоредбите и изискванията на платформата.

Технологичната лобистка група CCIA Europe, чиито членове включват Гугъл, Meta и X, сподели, че член 17 може да бъде употребен от някои за разпространяване на дезинформация.

" Освобождаването на медиите ще даде опция на измамниците, създавайки нови малки врати за разпространяване на подправени вести, вместо да поправя нещо ", сподели в изказване Матилд Адютор, старши политически управител на CCIA Europe.

Законодателите гласоподаваха за възбрана на потреблението на шпионски програмен продукт против публицисти, в случай че не може да бъде целесъобразно като последна мярка, и също по този начин изискват от медиите да бъдат транспарантни по отношение на собствеността си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР