Законодателен пакет цели да намали разликите, които съществуват в отделните

...
Законодателен пакет цели да намали разликите, които съществуват в отделните
Коментари Харесай

Повече права за потребителите – онлайн и в магазина

Законодателен пакет цели да понижи разликите, които съществуват в обособените страни на Европейски Съюз във връзка с отбраната на потребителите

Потребителите в Европейски Съюз ще имат по-големи права както в магазините, по този начин и онлайн (източник: CCO Public Domain)

Европейският парламент поддържа тази седмица правила за отбрана на правата на потребителите. Те са част от законодателен пакет, наименуван „ Нов контракт за потребителите “, който планува смяната на четири европейски наставления.

Законодателният пакет цели да понижи доста разликите, които съществуват в обособените страни в Европа във връзка с отбраната на потребителите. Регламентира се опцията за подаване на групови искове против търговци и се усилват глобите за компании в нарушаване.

Освен това се вкарват нови условия против двойните стандарти при качеството на стоките и за отбрана на данните на хората онлайн, оповестиха от Брюксел.

Повече права онлайн

При покупка от огромен онлайн магазин, където се продават артикули както от компании, по този начин и от други консуматори, купувачът ще би трябвало да бъде ясно осведомен дали насрещната страна е търговец или различен човек. Отговорността за продаваните артикули, която носят търговците и частните лица, е друга, и по тази причина потребителят би трябвало да знае с кого си има работа.

Законодателният пакет също по този начин постанова по-голяма бистрота на резултатите от търсенията онлайн. Потребителите ще би трябвало да бъдат категорично осведомени, в случай че дадени артикули или услуги са на челните места в резултатите от търсене, единствено тъй като за това е било платено.

Засилват се и правата на хора, които употребяват „ безвъзмездни “ цифрови услуги. На процедура те подписват контракт, според който не заплащат нищо за услуги като предпазване на данни, имейл или присъединяване в обществени мрежи, само че разрешават на търговците от насрещната страна да употребяват техните персонални данни.

Новите правила регламентират, че тъкмо както хората, които употребяват платени услуги, тези, които дават персоналните си данни, ще имат право да се откажат в границите на 14 дни.

Колективни искове във всички страни от Европейски Съюз

Ако един търговец наруши правата на огромен брой консуматори от доста страни, те ще могат да потърсят обезщетения, подмяна или корекция групово. Потребителите от разнообразни страни ще могат да бъдат представлявани от една и съща организация, която не преследва облага (например, асоциация за отбрана на потребителите).

Освен това правото на финансова отплата или преустановяване на контракт при нечестни търговски практики ще бъде едно и също във всички страни от Европейски Съюз. Към момента в тази област има разлики сред страните членки.

Ефективни наказания

Органите за отбрана на потребителите в обособените страни не постоянно разполагат с пълномощията да глобяват практики, които засягат огромен брой консуматори из Европа. Размерът на наказванията варира и постоянно е прекомерно невисок, с цел да има действителен възпиращ резултат.

Измененията в законодателството целят да дадат на националните органи опция да постановат координирано наказания, които са в действителност способни да трансформират държанието на компании нарушителки.

Двоен стандарт при стоките

Една от комерсиалните практики, против които са ориентирани измененията в законодателството, е продажбата на артикули с идентична марка и опаковка, само че с разлики в състава на стоката, без потребителят да е осведомен за тези разлики.

Изследвания удостоверяват, че тази процедура съществува в хранителната промишленост и в други браншове. Тя кара потребителите да мислят, че купуват еднакъв артикул, а в действителност това не е по този начин. Одобреният текст показва, че при избрани условия това може да се смята за нечестна комерсиална процедура и надлежно да бъде неразрешено.

Следващи стъпки

Новите правила би трябвало да бъдат утвърдени публично и от Съвета, след което страните от Европейски Съюз ще имат две години, с цел да приспособяват националното си законодателство.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР