Законно признати ли са европейските избори при проведен машинен вот,

...
Законно признати ли са европейските избори при проведен машинен вот,
Коментари Харесай

Манолова: Машините изобличиха кражбата на вот, затова искат да ги махнат

Законно приети ли са европейските избори при извършен машинен избор, пита Манолова политиците.

Истината е, че машините изобличиха кражбата на избор. Затова се предлага да се отстранен. Това сподели омбудсманът Мая Манолова пред публицисти през днешния ден на ексклузивен брифинг.

По-рано през днешния ден ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля " внесоха план за законодателни промени в Изборния кодекс за унищожаване на машинното гласоподаване на локални и парламентарни избори. Мотивите на вносителите са, че вотът може да се опорочи и провали, защото гласуването с машини било неблагонадеждно.

“Първият мотив, че машинното гласоподаване е малко употребявано не е правилен. Непосредствено преди изборите авторитетна социологическа организация мери настройките на гласоподавателите за гласоподаване с машини и 54% от българските жители споделиха “да ” на машинното гласоподаване. Въпреки неналичието на осведомителна акция, макар издадените инструкции в последния миг, макар пречките, създавани от някои СИК, в 310 секции от 3000 с машини са дали своят вот повече от 50% от гласоподавателите, а в 340 секции сред 40 и 50% ”, уточни Манолова.

“Вторият мотив, че машинният избор не е понижил недействителните гласове е безусловно погрешен. Няма по какъв начин с машина да има нереален глас ”, отсече Манолова. Подчерта, че този “не поддържам никого ” не се брои за нереален.

Аргументът, че машините са оскъпили вотът и той станал по над 50 лева на глас - не машините, а ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи. По самопризнание на компанията дала машините, наемът е бил 70% от цената. Подозрирам, че наемът е бил на 100% от цената им, продължи Манолова.

Истинската причина за анулация на машинното гласоподаване е фактът, че машините разобличиха кражбата на избор. Машините разобличиха нечестното сформиране на протоколи на СИК и доказателството за това е на уеб страницата на СИК. В 1129 секции има неотчетени в окончателния протокол преференции, добави тя.

Машините разобличиха неотчитането на гласовете и кражбите на избор. Истината е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева, сподели още омбудсманът.

Сложните сметки се вършат с машини, не се вършат на разум, тъй като резултатите са на уеб страницата на ЦИК със сбърканите бюлетини, безапелационна бе тя. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР