Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат

...
Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат
Коментари Харесай

При покупка на коледна елха купувачите трябва да следят за контролна пластина

Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата наложително би трябвало да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер. Тя би трябвало да е закрепва под второто отклонение от върха на дървото. Това уточни инж. Николай Пиронков, шеф на отдел „ Контрол по запазване на горските територии и отбрана от пожари “ в Изпълнителна организация по горите (ИАГ) по време на осъществена инспекция през днешния ден с представители на медиите на пазара „ Димитър Петков “ в гр. София.


" Пластините са за еднократна приложимост. Сериите и номерата им се вписват в транспортните билети, съпътстващи коледните елхи, когато те се транспортират от мястото на рандеман до комерсиалната мрежа. Пластините могат да бъдат бели с правоъгълна форма и жълти с овална от едната страна форма със серия и шестцифрен номер. По този метод всяка една елха може да бъде проследена от къде идва и има ли съответното позволение за рандеман ", добави инж. Пиронков.

За елхите, които са със закрита коренова система, или в по този начин наречените контейнери, не е наложително слагането на пластините.

Глобата, която се постанова за противозаконна елха за физически лица е от 50 до 3 000 лева, а за юридически лица - от 100 до 5 000 лева

Няма нелегално добити коледни елхи, които да се оферират за продажба в тестваните търговски обекти през днешния ден, откриха горски инспектори от Агенцията.

ИАГ и нейните структури правят ежедневни засилени инспекции за законността на произхода на предлаганите на пазара коледни дръвчета.

През миналогодишната коледна акция бяха иззети към 500 нелегално добити дръвчета, които бяха предоставени с благотворителна цел за прилагане на учебни заведения и детски градини.

Изпълнителна организация по горите приканва жителите да бъдат бдителни при покупката на коледни елхи и при положение на подозрение за противозаконна търговия, да бъде подаден сигнал на тел. 112, с цел да се инициира незабавна инспекция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР