Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат

...
Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат
Коментари Харесай

Глоба и за продавача, и за купувача, на нелегално отсечени елхи


Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата наложително би трябвало да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер. Тя би трябвало да е закрепва под второто отклонение от върха на дървото. Това уточни инж. Николай Пиронков, шеф на отдел „ Контрол по запазване на горските територии и отбрана от пожари “ в Изпълнителна организация по горите (ИАГ) по време на осъществена инспекция през днешния ден с представители на медиите на пазара „ Димитър Петков “ в гр. София.

Пластините са за еднократна приложимост. Сериите и номерата им се вписват в транспортните билети, съпътстващи коледните елхи, когато те се транспортират от мястото на рандеман до комерсиалната мрежа. Пластините могат да бъдат бели с правоъгълна форма и жълти с овална от едната страна форма със серия и шестцифрен номер. По този метод всяка една елха може да бъде проследена от къде идва и има ли съответното позволение за рандеман, добави инж. Пиронков.

За елхите, които са със закрита коренова система, или в по този начин наречените контейнери, не е наложително слагането на пластините.

Глобата, която се постанова за противозаконна елха за физически лица е от 50 до 3 000 лева, а за юридически лица - от 100 до 5 000 лева

Няма нелегално добити коледни елхи, които да се оферират за продажба в тестваните търговски обекти през днешния ден, откриха горски инспектори от Агенцията.

ИАГ и нейните структури правят ежедневни засилени инспекции за законността на произхода на предлаганите на пазара коледни дръвчета.

През миналогодишната коледна акция бяха иззети към 500 нелегално добити дръвчета, които бяха предоставени с благотворителна цел за прилагане на учебни заведения и детски градини.

Изпълнителна организация по горите приканва жителите да бъдат бдителни при покупката на коледни елхи и при положение на подозрение за противозаконна търговия, да бъде подаден сигнал на тел. 112, с цел да се инициира незабавна инспекция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР