Законно ли е спирането на работата на британския парламент? Това

...
Законно ли е спирането на работата на британския парламент? Това
Коментари Харесай

Съдът решава законно ли е разпускането на британския парламент

Законно ли е прекъсването на работата на английския парламент? Това ще стане ясно идната седмица, когато следва да се произнесе Върховният съд. Днес завършиха чуванията, в които страните изложиха причините си.

Какви са прогнозите - обобщава Веселин Паунов - сътрудник на БНР в Лондон.

Всеки ден в английския политически живот се случват невиждани неща. В заключителния ден от чуванията във Върховния съд по законността на разпускането на Народното събрание за пет седмици от Борис Джонсън, министър председателят бе подложен на критика не от какъв да е, а от неговия предходник и някогашен партиен водач и сътрудник Джон Мейджър.

Мейджър не се яви персонално в съда, само че упълномощеният от него юрист лорд Гарние съобщи, че неизбежното умозаключение по случая е, че разпускането на Народното събрание цели да се попречи на депутатите да упражнят правото си да не са съгласни с държавното управление и че Джон Мейджър не намира за същински оповестените от Борис Джонсън претекстове пред кралицата, че задачата е да може да показа държавната стратегия при започване на новата парламентарна сесия след обичайна тирада на монарха. В края на деня двете страни в разногласието направиха заключителните си изказвания, а ръководителят на Върховиня съд лейди Хейл разгласи, че се надява сложното решение да бъде оповестено при започване на идната седмица. Тя за следващ път разясни, че казусът не е за това по кое време и при какви условия Обединеното кралство напуща Европейски Съюз, а само за законността на разпускането на Народното събрание.

Всичко в този момент е в ръцете на 11-те съдии. Наблюдателите на чуванията мъчно се ангажират с прогнози. Някои считат, че въпреки и критиците на Борис Джонсън да имат мощни причини, в негова изгода пък работи политическия темперамент на взетото решение за разформироване на Народното събрание, тъй като, както се изрази неговата отбрана, съдиите би трябвало да навлязат в неразрешена територия, която не е от тяхната подготвеност. А медиите към този момент спекулират какво ще стане и при двата сюжета - „ Борис Джонсън отговорен " и „ Борис Джонсън почтен ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР