Законни ли са публикуваните на страницата на ВСС становища и

...
Законни ли са публикуваните на страницата на ВСС становища и
Коментари Харесай

Сигнал на БОЕЦ: Публикуваните от ВСС становища в подкрепа на Гешев са незаконни

Законни ли са оповестените на страницата на Висш съдебен съвет мнения и заявления в поддръжка на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор? Това би трябвало да реши на идващото си съвещание Висшия правосъден съвет. Сигналът на БОЕЦ можете да прочетете тук. Той е подаден до Инспекторатът на Висш съдебен съвет, който го е препратил да бъде прегледан по подготвеност от съвета. Според вносителите това удостоверява правотата им.
От гражданското придвижване считат, че огромна част от оповестените Становища в уеб страницата на Висш съдебен съвет в поддръжка на Гешев не дават отговор на чл.173, ал 8 от Закон за съдебната власт и са публиквуани в нарушаване на Закона. Според БОЕЦ тези изявления са употребявани за заплашване и напън върху членовете на Висш съдебен съвет, които единомислещо поддържаха кандидатурата на Гешев за основен прокурор.
член 173, алинея 8 от Закона за правосъдната власт гласи: " Юридически лица с нестопанска цел, избрани за осъществяване на общественополезна активност, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, висши учебни заведения и научни организации не по-късно от 7 дни преди чуването могат да показват на Висшия правосъден съвет мнения за претендента, включващи и въпроси, които да му бъдат поставяни. Анонимни мнения и сигнали не се преглеждат. Представените мнения и въпроси се разгласяват на интернет страницата на Висшия правосъден съвет в период до три дни след представянето им при съблюдаване на условията за отбрана на персоналните данни. "
Actualno.com напомня невижданата поддръжка, която получи единственият претендент за поста основен прокурор на България Иван Гешев, която беше затвърдена и от настоящият първи обвинител в страната - Сотир Цацаров. Всички полицейски структури (ДАНС, ГДБОП), прокурорската гилдия и следователски съюз се изредиха с нарочни заявления да изясняват какъв брой добре се работи с Гешев и какъв експерт е той.
БОЕЦ е гражданско съдружие, което стои в основата на митингите против кандидатурата на Иван Гешев. Според тях процедурата по желание на основен прокурор е порочна и би трябвало да бъде прекъсната. Поредният им сигнал за непозволено оповестените мнения и заявления в поддръжка на Иван Гешев при течаща процедура е идва в поддръжка на митингите им.
До момента от професионалната общественост против кандидатурата на Иван Гешев са се оповестили от адвокатската и съдийската гилдия.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР