Законите за авторските права ще трябва да претърпят промени заради

...
Коментари Харесай

Изкуствен интелект не може да патентова изобретения, решиха на Острова


Законите за авторските права ще би трябвало да претърпят промени поради намесата на изкуствения разсъдък в творчеството (снимка: CC0 Public Domain)

Службата за интелектуална благосъстоятелност на Обединеното кралство реши, че системите с изкуствен интелект към този момент не могат да патентоват изобретения. Това решение бе взето, откакто неотдавнашна консултация на IPO откри, че доста специалисти се съмняват, че ИИ е кадърен да измисли нещо без човешка помощ.

Сегашното законодателство разрешава на хората да патентоват изобретения, направени благодарение на ИИ, сподели държавното управление. Решението на службата касае случая със Стивън Талер, който упорства, че неговата система „ Dabus AI “ би трябвало да бъде приета за откривател в две патентни поръчки за „ резервоар за храна” и „ мигаща светлина “.
още по темата
Апелативният съд предходната година отхвърли настояването на Талер. Съдиите застанаха с болшинство две към едно на страната на Службата за интелектуална благосъстоятелност, която упорства Талер да уточни същински човек като откривател.

„ Само човек може да има [патентни] права – машината не може “, написа лейди Джъстис Лейнг в преценката. „ Патентът е законово право и може да бъде възложен единствено на разположение “.

Едновременно с това обаче патентното ведомство съобщи, че „ ще би трябвало да разбере по какъв начин нашата система за интелектуална благосъстоятелност би трябвало да пази изобретенията, проектирани от изкуствен интелект в бъдеще “. Случаи като тези на Талер ще зачестяват и службата ще би трябвало да следи интернационалните полемики и да се приспособява „ с оглед да резервира конкурентоспособността на Обединеното кралство “.

През юли 2021 година, по аналогично дело, заведено от Талер, австралийски съд реши, че системите с изкуствен интелект могат да бъдат приети за изобретатели за патентни цели. По същото време и Южна Африка издаде сходно решение. По-късно обаче австралийското решение беше анулирано при обжалване.

По линия на авторските права обаче патентната работа а Острова означи, че Обединеното кралство е една от дребното страни, които пазят компютърно генерирани творби на изкуството без човешки основател. „ Авторът “ на „ компютърно генерирано произведение “ се дефинира като „ лицето, от което се подхващат ограниченията, нужни за основаването на творбата “. Защитата трае 50 години от момента, когато работата е приключена.

Това също е тематика, която занапред ще търпи изменение и ще е обект на голям брой разногласия. Например, синдикатът на служащите в театралните изкуства Equity прикани за смяна на закона за авторското право, с цел да отбрани препитанието на актьорите от наличие на изкуствен интелект като „ дълбоки имитации “, генерирано от изображения на лицата или гласа им.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР