Законите за аборта в Северна Ирландия са в нарушение на

...
Законите за аборта в Северна Ирландия са в нарушение на
Коментари Харесай

Съд: Законите за аборта в Северна Ирландия са в нарушение на правата на човека

Законите за аборта в Северна Ирландия са в нарушаване на уговорките на Англия за съблюдаване на правата на индивида, постанови Върховният съд в Белфаст, съобщи " Политико ".

Решението идва на фона на подготовката на Обединеното кралство да приложи ново законодателство за декриминализиране на абортите в Северна Ирландия.

В момента абортът е позволен единствено в случай че животът на дамата е под риск или има риск от съществени и трайни увреждания върху физическото и психическото здраве на дамата.

Случаят беше импортиран в съда от жена, на която не й е било позволено да направи аборт в Северна Ирландия през 2013 година, макар че й е било декларирано, че бебето е с съдбовна диагноза. Тя пътувала до Англия, с цел да направи аборт.

В претекстовете си съдията акцентира, че " законът за аборта в Северна Ирландия е несъответстващ с Член 8 от Европейската спогодба за правата на индивида ". Допълва се, че ще има в допълнение съвещание, с цел да се реши каква да бъде компенсацията.

През юли Народното събрание на Англия се съгласи да декриминализира абортите в Северна Ирландия от април 2020 година, в случай че не проработи ново държавно управление в Северна Ирландия до 21 октомври.

Парламентът на Северна Ирландия не заседава от януари 2017 година и към момента няма ново държавно управление. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР