Законът за ВиК предвижда хората да получават помощи, когато не

...
Законът за ВиК предвижда хората да получават помощи, когато не
Коментари Харесай

Омбудсманът за водните помощи: Институции отказват да прилагат закона

Законът за ВиК планува хората да получават помощи, когато не могат да си платят сметката за вода. Интересното е, че институциите отхвърлят да ползват този закон. Това разгласи в ефира на Българска национална телевизия омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент.

„ Изпратих питане до Министерството на труда и обществената политика за това какъв брой души са получили такива помощи. Оказа се, че Министерството счита, че не е оправдано да се ползва текста на закона. Не всички институции отхвърлят да признаят, че има подобен вид помощи. Този текст съществува откогато самият закон съществува – от 2005 година насам ”, съобщи тя.

„ Когато цената на водата е над 5 лева, настрана самата връзка вода-качество, места с режими на водата – има хора, на които им стопират водата, и отново не могат да си я платят. Хората могат по Закона за вреди да си търсят правата и тези помощи със задна дата. Не разбирам по какъв начин може да откажеш да приложиш текст от настоящ закон ”, добави още тя.

Предстои омбудсманът да внесе отчета си за предходната година: „ 2022 година беше годината на сполучливите законодателни оферти – пет бяха признати в двата Народното събрание. Над 70 000 души са се обърнали към омбудсмана. Потребителските тъжби са 30% от всички, като преди всичко са цената и качеството на водата, по-късно проблемите с електроснабдяването и топлоснабдяването. ”

По мотив забавените пенсии за неработоспособност, тя съобщи: „ Процесът е почнал, изплащат се инвалидни пенсии, само че не всички хора са включени в описите. Едни от проблемите е, че хората не могат да ревизират в описите на Национален осигурителен институт дали и по кое време ще получат пенсията си. Има липса на осведомителна акция. Отделно, един месец лишава от РЗИ до Национален осигурителен институт да стигнат документите Ви, в границите на едно и също обитаемо място. Не знам вървят ли, събират ги вкупом. Това са проблеми, които съществуват сега. Сега стартира и нова промяна за електронизация, би трябвало да се откри баланс сред дигитализацията и човешкото наличие. ”

Ковачева приканва да не се чакат три сигнала за домашно принуждение, а да се работи незабавно, а във връзка закона за персоналния банкрут, тя съобщи: „ Лично настоявах и дадох мнение. Накрая нищо не излезе, а това е доста значимо. ”

„ Абсурдно е това, което се случи с мобилните оператори. Нито един от въпроси, които повдигнах, не е признат от КЗП. Един от мобилните оператори не дава право при индексиране потребителят да се откаже от услугите им, другите два дават. Не споделям, че не им е ярък бизнесът на операторите. Държавата прави нещо, само че в интерес на тях – енергийна помощ да вземем за пример, само че не оказва помощ на хората ”, добави още тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР