Законът за устройство на черноморското крайбрежие предвижда частни терени, които

...
Законът за устройство на черноморското крайбрежие предвижда частни терени, които
Коментари Харесай

Национализира ли частни терени по морето Законът за устройство на черноморското крайбрежие?

Законът за устройство на черноморското крайбрежие планува частни терени, които се считат за дюни да бъдат национализирани. За това сигнализира по време на конференция ръководителят на Националната асоциация „ Българско Черноморие “ Димитър Канариев, съобщи кореспондент на БГНЕС.
„ Поводът за нашата реакция беше изявлението на министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, че страната няма да обезщетява притежатели на частни парцели, в които има открити дюни. Ние по документи имаме възобновена благосъстоятелност, частни парцели. В тях някои е минал, неизвестно по кое време, и по какъв начин, без наличието на притежателя, без нужния брой експерти и е определил, че там има дюни “, изясни Канариев.
Той изясни, че някои от парцелите, оповестени за дюни се намират на повече от 2 км. от плажната линия и добави, че в множеството случаи става дума за терени, които са били лозя, ниви, които не се обработват. През годините в част от тях е поникнала трева, а други са се самозалесили, тъй като не са употребявани от дълги години.
„ Това не е задоволително съображение да бъде разгласен този парцел за дюна и от там нататък да бъде национализиран. Законът не планува текст за обезщетяване на притежателите. Министър Аврамова сподели, че страната не желае да зарови над 1 милиарда лв. да зарови в пясъците по Черноморието и да обезщети притежателите. Предпочита да ги даде за автомагистрала. Хем четем закона, че дюните не могат да бъдат частна благосъстоятелност, те са наложително публично-държавна. На последващо място страната съобщи, че няма да обезщетява притежателите “, разяснява той и сподели, че към този момент желае да се вземе извънредно решение и да се постави завършек на тази тъга за хората.
На въпрос на БГНЕС ще одобряват ли бъдеща национализация на парцелите, Канариев сподели, че имат подготвеност да потърсят правата си в Европейските институции, само че към момента чакат да видят по какъв начин ще постъпи българската страна. Според него разумната постъпка на страната е да обезщети притежателите на рационална цена.
Председателят на асоциацията изясни, че най-вече дюни има по Южното Черноморие - Царево, Созопол, приморско, Несебър.
Той уточни, че такива дюни има и по дунавското крайбрежие, само че заради липса на интерес там няма проблем.
Според юриста Здравко Младенов зародилият проблем по Черноморието се дължи на обстоятелството, че на доста места са издадени позволения за градежи в прорез със закона.
„ По морето би трябвало да се съблюдава пропорцията 60/40 в интерес на озеленяването. На доста места това обаче не е спазено и има случаи, в които строителството е стигнало до пропорцията 85/15 в интерес на градежа. Такъв образец е Слънчев бряг, който е издигнат напълно върху дюни “, акцентира Младенов.
Адвокат Добромир Михайлов съобщи, че е срещу нарушеното право на прилагане на тези земи. В момента хората не могат даже хавлия да си сложат на тях, само че в това време заплащат налози.
По думите му притежатели всеобщо ще заведат каузи против страната и ще ги завоюват, като сметката още веднъж ще би трябвало да платят данъкоплатците, а не същинският виновници.
„ Според него доста от избраните терени за дюни не са същински дюни. Той изясни, че съгласно Регионална инспекция за опазване на околната среда и Министерство на регионалното развитие две колички пясък са дюна, което не е по този начин.
„ Има решение на казуса и той е страната да откупи терените от притежателите. Опитът й да промени предназначението на един парцел без да заплати по тази причина е неправилно “, безапелационен е юристът и добави, че страна е унищожила и къмпингите, които те желаят да бъдат възобновени.
Правилна стъпка в решаването на проблемите по Черноморието, съгласно Димитър Канариев, е да бъдат направени общите устройствени проекти на регионите. Те ще регламентират къде може да се строи и къде не.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР