Законът за туризма дава възможност еднодневните пътувания да се извършват

...
Законът за туризма дава възможност еднодневните пътувания да се извършват
Коментари Харесай

Еднодневните пътувания могат да се извършват само от превозвач, без да се наема туроператор



Законът за туризма дава опция еднодневните пътувания да се правят единствено от транспортьор, без да се наема туроператор. Светла Атанасова, ръководител на Българската асоциация на туроператорите:

„ Съгласно настоящия закон, туристическият пакет се образува от най-малко две съществени туристически услуги. Обикновено когато пътуването не е обвързвано с нощувка, а единствено с превоз, то може да се прави и единствено от транспортната компания, т.е. да не включва и други туристически услуги – настаняване, хранене и така нататък “

Когато наемаме единствено транспортьор, инцидентният транспорт е един от типовете публичен транспорт на пасажери, регламентиран в Закона за автомобилните транспорти. Кой може да прави подобен транспорт, разяснява Дамян Войновски, заместител – шеф на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “:

„ Случаен транспорт на пасажери могат да правят лицензирани превозвачи, който би трябвало наложително да имат лиценз. Трябва да има пътна ведомост, в която да са записани имената на всички пасажери в рейса, които са декларирали, че ще пътуват до избраната дестинация. Има начална и последна точка, маршрут, дата на потегляне, подобен час на идване. Трябва да има контракт с компанията, която провежда транспорта. Превозвачът е задължен да уведоми „ Автомобилна администрация “ преди започването на този транспорт и да уточни транспортното средство, е което ще го извърши, къде отива, кои са пасажерите. По принцип контролът върху инцидентните транспорти се прави от ИА „ Автомобилна администрация “.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР