Законът за цифровите пазари (DMA) е първото европейско преразглеждане на

...
Законът за цифровите пазари (DMA) е първото европейско преразглеждане на
Коментари Харесай

Технологичните гиганти загубиха антитръстовата битка в Европа

Законът за цифровите пазари (DMA) е първото европейско преразглеждане на разпоредбите за конкуренцията в интернет от 20 години насам. DMA дружно със Закона за цифровите услуги (DSA), който ще дава отговор за области като дискретност и потреблението на персоналните данни, са двата съществени законодателни акта в региона на технологиите, които се създават сега от Брюксел. Очаква се закодотелите дефинитивно да са подготвени с текста на закона още тази седмица, в опит да отворят пазарите, следени от огромните софтуерни компании, оповестява Financial Times.

DMA съставлява най-голямата непосредствена опасност за софтуерните колоси като Гугъл, Apple, Фейсбук и други Антитръстовото законодателство има капацитета да промени напълно метода, по който тези компании правят бизнес, премахвайки тактиката им за интеграция, която им разрешава да притеглят нови консуматори, да управляват пазарите и да осъществят доходи за милиарди евро. Законът е ориентиран към компании с пазарна капитализация от над 65 милиарда евро и за пръв път ще дефинира разпоредбите по какъв начин софтуерните колоси да се конкурират на европейските пазари. Също по този начин той ще даде на регулаторите необятни пълномощия за следствие, опцията да глобяват до 10% от световния оборот за нарушавания, както и в крайни случаи да разделят бизнеса им.

Регулаторите към този момент имат подготвен лист с каузи, които да заведат против софтуерните колоси, даже и преди новите правила да влязат в действие. Според осведомени със обстановката Гугъл и Фейсбук най-вероятно ще са първите, които ще се изправят пред инспекция. Брюксел се приготвя да стартират процедура против Гугъл за хипотетични антиконкурентни практики, обвинявайки компанията, че злоупотребява със мощната си позиция, с цел да насочва потребителите към личните си услуги, а не към тези на съперниците си, процедура, която се чака да бъде изцяло неразрешена от DMA. Това дело ще е сходно на антитръстовите дейности, стартирани от Европейска комисия съгласно сегашните европейски правила, в които твърди, че Гугъл дава преимущество на своите услуги за относително извършване на покупки пред тези на съперниците си, вместо да предлага най-хубавите резултати за потребителите.
Лобистки дейности
Значението на това законодателство е видно от изключителното лобиране в Брюскел, което стартира още когато той беше разгласен през декември 2020 година Според Corporate Europe Observatory Гугъл е компанията, която е отпред на листата с лобисти, които са се срещали с представители на Комисията, както и се е срещнала с най-вече евродепутати. Компанията е възнамерявала лобистка акция, ориентирана против комисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон, който има значителен принос за правенето на новите правила. Вътрешен документ показва тактиката, която приканва за по-силен " отпор " против Бретон, който предложи да бъдат разграничени фирмите, които непрекъснато подценяват европейските разпоредбите, и " намаляване на поддръжката " за законопроекта измежду законодателите в Брюксел. Тази тактика се оказва несполучлива и в последна сметка изпълнителният шеф на Googel Сундар Пичай се извинява на комисаря, че сходно лобиране " не е методът, по който действаме ". Въпреки това компанията продължава своите старания да се среща със законодатели. Наскоро нидерландският евродепутат Ким ван Спарентак заяви, че е получила покана от Гугъл да разясняват възбраната за целевото рекламиране, като оферират да се съобразят с нейния график.
Реклама
Обща тематика измежду опозицията на новото законодателство е хипотетичната опасност за нововъведенията. Ник Клег, президент по световните въпроси в Meta, предизвестява, че DMA " рискува да вкамени метода, по който работят продуктите, и да попречи на непрекъснатите актуализации и опити, които са мотор на софтуерния напредък ". Оценка от американската консултантска организация berkelley Research Group от 2021 година, спонсорирана от Гугъл, открива, че DMA най-вероятно ще има " вцепеняващ резултат върху научноизследователската активност и нововъведенията ". В отчета се споделя още: " Това е обикновена стопанска система. Изискванията на DMA предизвикват свободното потребление на вложенията на другите, а това обезкуражава страните да вършат такива вложения. Иновационният капацитет на Европа е по-добре обезпечен посредством самостоятелно развиване на динамични качества ".

Американското държавно управление също лобира срещу новото законодателство, защото го приема като офанзива против американските компании. Поредица от писма, видени от Financial Times, демонстрират по какъв начин Белият дом е лобирал пред немския евродепутат Андреас Шваб, с цел да отслаби въздействието върху бизнеса на огромните онлайн платформи. През последните седмици, преди утвърждението на регламента, лобистите на огромните софтуерни компании продължиха да желаят срещи в последния миг, с цел да се опитат да повлияят на резултата от него, само че без необикновен резултат. " Казвам на огромните софтуерни компании даже да не си вършат труда да ми изпращат каквото и да било ", споделя Шваб. " Всичко е завършило ".
Действия на държавните управления
Антитръстовите органи на страните членки са били упълномощени да подхващат ограничения още преди новите правила да влязат в действие в Брюксел. Регулаторът по конкуренцията в Нидерландия наложи поредност от санкции против Apple през януари и февруари по обвинявания, че не дава различна платежна система за разработиците на приложения с изключение на личната си, която взима 30% комисионна. Наскоро Германският орган за защита на конкуренцията получи повече пълномощия да преследва непозволени практики и да набелязва тези компании, които преобладават избрани пазари.

Американското държавно управление също поддържа дейностите на Европейски Съюз, макар опитите си да оказва въздействие върху DMA. Администрацията на Байдън алармира за по-строги ограничения в страната, сходно на европейската самодейност, както и слага критици на софтуерните колоси на авторитетни позиции. Конгресът на Съединени американски щати се е насочил към ново законодателство, сходно на DMA. Американският акт за нововъведения и избор онлайн, показан от републиканския сенатор Чък Граслии и демократката Ейми Клобучар, се употребява с двупартийна поддръжка, само че едвам неотдавна стартира разискването за превръщането му в закон и малко на брой чакат прогрес преди междинните избори през ноември.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР