Законът за съдебната власт - на поправителен в парламента. Мнозинството

...
Законът за съдебната власт - на поправителен в парламента. Мнозинството
Коментари Харесай

НСлС се връща към Прокуратурата

Законът за правосъдната власт - на изправителен в Народното събрание. Мнозинството в залата се съгласи с ветото на президента и стартира разискване на текстовете отначало. Обект на рецензии и мнения е решението да се отдели Националната следствена работа от Прокуратурата. Това решение беше признато при започване на юни по предложение на „ Възраждане ”.

След оспорван спор, депутатите одобриха ветото на президента. Така единствено след месец, Следствието още веднъж се връща към Прокуратурата.

За поправката на текстовете застанаха от ГЕРБ и ПП-ДБ. Според тях бъдещите промени би трябвало да бъдат предшествани от задълбочена полемика, а признатите при започване на юни промени са били по-скоро прибързани.

От „ Възраждане ” нападнаха претекстовете на президента и ги дефинираха като политически. Стигна се до замяна на остри реплики с Българска социалистическа партия, които заподозряха, че препоръчаните промени от „ Възраждане ” са под контрола на ГЕРБ.

От Има Такъв Народ застанаха на страната на „ Възраждане ” и са безапелационни, че Национална следствена служба и Прокуратурата би трябвало да са самостоятелни едни от други.

След като президентът върна за преразглеждане Закона за правосъдната власт, ръководещите се съгласиха - текстовете имат потребност от промяна, съобщи Нова.

„ С нула гласа „ за ”, предлагам да не се приема за повторно ”, съобщи Стою Стоев, ръководител на правната комисия, ПП-ДБ.

„ В желанието си да ускорим правосъдната промяна, прибързахме малко ”, разяснява Бранимир Балачев от ГЕРБ. „ Аз ще поддържа ветото, дано да използваме връщането, с цел да приведем спор ”, добави той.

От „ Възраждане ”, които предложиха Следствието да се отдели от Прокуратурата, нападнаха ветото.

„ Ветото съдържа политически претекстове и е против „ Възраждане ”. Следствието е подчинено на прокуратурата и е употребявано за политически поръчки ”, счита Петър Петров от „ Възраждане ”.

„ Уважаеми президент, прекомерно скоро забравихте, три години ще се навършат откогато екип на профилираната прокуратура влезе в Президентството ”, сподели още Петров.

Последва и отговор от ръководещите.

„ Всичко, което наведохте като причини, е несъстоятелно. Големият диалог е през днешния ден. Може ли да одобряваме промени, правени на коляно ”, сподели Йордан Иванов от ПП-ДБ.

От Българска социалистическа партия също се оповестиха „ за ” ветото.

„ Ние поддържаме ветото. На 2 юни в нарушаване на правилника, още тогава казахме, че по този начин не се одобряват закони, неприемливо е нещо, което не е гледано на Второ четене в комисия да се гласоподава ”, съобщи Мая Димитрова от Българска социалистическа партия.

Имаше и съмнения за подмолни сделки.

„ Вашият законопроект ще се трансформира в жертва, с цел да си пазят имунитетите, с цел да употребяват Народното събрание като заслон ”, разяснява Радостин Василев.

„ Аз съм склонен, че за месец имаме съдружен катарзис, явно от рокадите на върха на прокуратурата ”, разяснява Петър Петров от „ Възраждане ”.

Снимка: БГНЕС
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР