Законът за оръжията, който вчера беше гласуван, касае всички хора,

...
Законът за оръжията, който вчера беше гласуван, касае всички хора,
Коментари Харесай

Облекчение за ловците: Отпада изискването при 3 нарушения да се отнема разрешителното

Законът за оръжията, който през вчерашния ден беше гласуван, касае всички хора, които имат оръжия. Директивата, която следим, беше направена по този начин в закона, че да няма пречки за тези, които се занимават с лов или колекционерство, да вземем за пример. Това съобщи пред bTV депутатът от ГЕРБ Маноил Манев във връзка поправките в гласувания през вчерашния ден Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения.
Отпадането на точка 7
Много значима корекция бе отпадането от закона на точка 7, гласяща при 3 административни санкции от страна на притежателя на оръжие, да му бъде наложително отнемано разрешителното. Това е една точка, която беше голям спор в обществото. Предложението беше гласувано единомислещо, изясни Манев.
Газовите револвери
Той добави, че друга значима е поправката, касаеща газовите револвери : " За пръв път газовото оръжие е твърдо регламентирано като огнестрелно. Оттук насетне хората, които имат газово и тръгнат да го преправят в огнестрелно, ще бъдат тежко глобени "
Чести са случаите на коригиране. Хора, които не могат да получат разрешителни, преправят газови.
В България има необичайно отношение към оръжието – би трябвало да е ясно, че всеки, който го преправя, извръшва закононарушение. Не наказване, а закононарушение, сподели още Манев.
С измененията се вкарва и двоен регистрационен режим за газовите оръжия по този начин при покупко-продажба на газово оръжие, с изключение на купувачът, към този момент и продавачът ще е задължен да го записва.
Ще се търгува към този момент единствено с газови оръжия, които има документ и не подлежат на коригиране.
Колекционерските оръжия
За пръв път въведохме три режима за колекционерското оръжие, изясни депутатът. Има известни облекчения за колекционерите. Оръжията, създадени до 1902 година към този момент няма да се се считат за огнестрелно оръжие. Всички възобновени модели – копия и реплики, подлежат на някакъв тип надзор.
Депутатите взеха решение лицата, придобили до влизането в действие на този закон копия на оръжия, да уведомяват за това началника на районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи по местонахождението на обекта в период до една година от влизането му в действие. Ограничението не касае фабрично създаденото полуавтоматично оръжие. Съгласно измененията в единния автоматизиран указател на Министерство на вътрешните работи ще се съхраняват данни за всички преработвания или модификации на огнестрелно оръжие, водещи до смяна на неговата категория.
Регистърът ще включва и данни за лицата, минали курс и сполучливо положили безвредно боравене с огнестрелно оръжие, данни за номер, дата на издаденото уверение и издаващата конструкция. Текстовете плануват още лицата, получили позволение за произвеждане на огнестрелни оръжия да нанасят неповторима маркировка, която включва: името, производителя или марката, страната или адреса на индустриалния обект, серийния номер и годината на произвеждане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР