Законът за намаляване на данъците и увеличаване на работните места,

...
Законът за намаляване на данъците и увеличаване на работните места,
Коментари Харесай

Намаляването на данъците от Тръмп имаше ефект, просто не желания

Законът за понижаване на налозите и увеличение на работните места, който Тръмп подписа преди година, наподобява е подтикнал икономическия растеж през 2018 година Но към момента има малко доказателства, които сочат, че той ще помогне на стопанската система да пораства в дълготраен проект, което е в действителност обещанието на Белия дом и подкрепилите законодателният акт в Конгреса.

Има още доста неща, които не знаем за резултатите от закона, защото данъчният кодекс е единствено една от многото променливи, които оказват въздействие върху стопанската система. " Никога няма да има изследване, което да заключи сигурно " Ефектът беше подобен ", споделя Джоузеф Розенберг, старши теоретичен помощник в центъра за данъчна политика Urban-Brookings.

Ранните резултати бяха впечатляващи. Средният растеж, към 2,2% годишно, от края на рецесията от 2009 година, се форсира до 4,2% през второто тримесечие на годишна база и към момента е мощен 3,5% в третата. Силната агресия оказа помощ за понижаване на безработицата през септември до 49-годишно дъно от 3,7%, където остава и в този момент.

Намаляването на налозите даде кейнсиански подтик на търсенето на артикули и услуги, тъй че резултатите му бързо се износва, откакто търсенето е пренаситено: икономистите, интервюирани от Bloomberg, чакат годишният напредък да спадне до 2,6% през актуалното тримесечие, по-късно да продължи да понижава достигайки 2% до края на 2019 година

Потребителските разноски, да вземем за пример, скочиха тази година, защото множеството семейства получиха данъчни облекчения. Домакинствата похарчиха част от парите, които към този момент не се приспадат от заплатите им. Ефектът няма да бъде изцяло прочут, до момента в който не забележим по какъв начин потребителите реагират след приемане на надвнесените средства за данъчната година 2018 идната пролет, споделя Констанс Хънтър, основен икономист в KPMG. Във всеки случай, намаляването на налозите води до еднократно нараснало харчене, а не нескончаем напредък.

Докато актът за налозите и работните места получи най-вече внимание, нарастването на разноските, утвърдено след влизането в действие на множеството данъчни промени, евентуално имаше още по-голямо въздействие върху растежа. През февруари Тръмп, подвигна горната граница на разноските за защита и сигурност. Бюджетното бюро на Конгреса пресмята, че намаляването на налозите е добавило 0,3 процентни пункта към растежа стопанската система през фискалната 2018 г.; повдигането на разходните ограничавания добави още 0,3 процентни пункта. Комитетът за виновен федерален бюджет пресмята, че разнообразни други нараствания на разноските, в това число помощ при бедствия за жертвите на ураганите Флорънс, Майкъл и горските пожари в Калифорния, прибавят спомагателни 0,2 процентни пункта.

Икономистите са склонни да се съгласят, че фискалните тласъци биха свършили по-добра работа за стопанската система и служащите, в случай че бяха признати, да речем, през 2013 година, когато коефициентът на безработица бе повече от 7%. Независимо от това, те въпреки всичко бяха потребни за основаване на работни места за хронично безработните, в това число хора в елементи от страната, където възобновяване се случи късно, споделя Майкъл Енглунд, основен икономист на Action Economics.

Едно от най-лесно оспорваните изказвания на Тръмп по отношение на проекта му за понижаване на налозите е, че той няма да усили бюджетния недостиг: като дял от брутния вътрешен артикул дефицитът се увеличи до 4% през октомври 2018 година, от 3,4% през октомври 2017 година и 2,6% през октомври 2016 година

Временният взрив на растежа е прекрасен, само че какво за трансформиращите резултати, за които хората поддържаха Тръмп? Девет от най-консервативните икономисти написаха отворено писмо през ноември 2017 година, като акцентираха, че данъчният закон, посредством поощряване на повече вложения в съоръжение, програмен продукт и здания, може да усили размера на стопанската система с 3% в продължение на десетилетие. И въпреки всичко има малко доказателства за стабилно покачване на вложенията.

Данъчните закони отстраниха възпиращото деяние в данъчния кодекс за фирмите от Съединени американски щати да приберат своите задгранични облаги. Тръмп предвижда непредвиден прилив на 4 трилиона $. Данните, събрани от Бюрото за стопански разбори на Съединени американски щати, демонстрират, че през първото тримесечие на 2018 година са репатрирани 295 милиарда Долара. Това е спаднало до 170 милиарда $ през второто тримесечие и е на път да падне под 100 милиарда $ в третото тримесечие, не доста надалеч от междинното равнище от 40 милиарда от предикризисния интервал, съгласно прогнози на икономисти на Morgan Stanley от декември.

Може би американците с бизнес в няколко страни не виждат задоволително положителни благоприятни условия да вложат парите си вкъщи, споделя Тим Махеди, икономист в Bloomberg Economics в Ню Йорк. Това би било в сходство с октомврийското изследване на 116 американски компании от Националната асоциация за бизнес стопанска система, в което се откри, че 81 % не са набрали плануваната си инвестиция или не са наели плануваният брой хора- заради данъчния закон.

Бизнес вложенията скочиха през първото тримесечие на 2018 година, евентуално в отговор на намаляването на налозите, само че по-късно бързо се отклониха към естествения си диапазон. За да покачат темпа на напредък на стопанската система в по-дългосрочен проект, ще би трябвало да се изкачат на доста по-високо равнище и да останат там, съгласно неотдавнашен отчет на Barclays.

Оптимистите биха могли да настояват, че на фирмите им лишава многовреме, с цел да възнамеряват и изпълнят огромни нови вложения, тъй че скоро ще се появи взрив, само че това наподобява по-малко евентуално с всяко минало тримесечие. " Фактът, че още водим този спор е доказателство prima facie, че предстоящото усъвършенстване в евентуалния напредък не се случва ", пишат икономистите на Barclays Джонатан Милър и Майкъл Гапен. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР