Законът за меценатството на практика не работи и постъпващите средства

...
Законът за меценатството на практика не работи и постъпващите средства
Коментари Харесай

Меценатството у нас запада, даренията за култура намалели над 4 пъти

Законът за меценатството на процедура не работи и постъпващите средства от донори и меценати в поддръжка на българската просвета и българските създатели към този момент са станали напълно алегорични. Това излиза наяве от изпратения формален отчет на министър Боил Банов до основния секретар на Министерски съвет Веселин Даков с изх. № 03-00-83 от 13 март 2019 година, сигнализират от съдружие " Кинопамет " в писмо до медиите.
Въпросният отчет на Боил Банов е доклад на активността на Министерство на културата през 2018 година по осъществяване наредбите на член 6, алинея 1 и 2 от Закона за меценатството и е качен на уеб страницата на културното ведомство.
„ Общата сума на безплатно дарените средства за 2018 година възлиза на 13 380 лв. /тринадесет хиляди триста и осемдесет лева/. Тенденцията на дарителство основно от физически лица продължава. През 2018 година в регистъра на меценатите по реда на Закона за меценатството са вписани 3 физически лица. През 2018 година в Министерство на културата не са постъпвали заявки за регистриране в регистъра на организациите, подкрепящи културата “, написа в отчета си до държавното управление министър Боил Банов.
Тоталният срив в размера на даряваните средства от меценатите у нас се вижда ясно, като прочетем предходния годишен регистриран отчет на министър Боил Банов до основния секратар на Министерски съвет Веселин Даков с изх. № 03-00-76 от 12 март 2018 година, в който се споделя, че „ общата сума на безплатно дарените средства за цялата 2017 година възлиза на 29 700 лв. /двадесет и девет хиляди и седемстотин лева/ “, показват от съдружие „ Кинопамет “.
Тенденцията за трайното и фрапантно понижаване на дарените средства по линия на Закона за меценатството е повече от плашеща, като тя е в действие точно откогато в Министерство на културата е екипът на министър Боил Банов , акцентират от гражданското съдружие. За съпоставяне, в случай че хвърлим едно око и на годишния отчет на служебния министър на културата Рашко Младенов до основния секретар на Министерски съвет Веселин Даков с изх. № 03-00-73 от 10 март 2017 година по осъществяване наредбите на член 6, алинея 1 и 2 от Закона за меценатството, ще забележим, че общата сума на безплатно дарените средства за цялата 2016 година възлиза на 60 259 лв. /шестдесет хиляди двеста петдесет и девет лева/, а през същата тази тодина в регистъра на меценатите са били вписани 4 физически и две юридически лица.
Казано с други думи, през последните три години имаме действително понижаване с повече от 4 /!/ пъти на безплатно дарените средства от български меценати в поддръжка на родната ни просвета, което е цялостен срив , установяват от съдружие „ Кинопамет “. Към днешна дата изцяло занемарен и занемарен е и формалният Регистър на меценатите към Министерството на културата – на уеб страницата на ведомството в този по този начин значим указател попадат да вземем за пример имена на хора, които, уви, от дълго време не са към този момент сред живите, означават от гражданското съдружие.
Най-скандалното в тази ситуация е, че за миналите над две години от мандата си министър Боил Банов и екипът му по този начин и не предложиха да бъде направен и признат нов, логичен и работещ Закон за меценатството, който да смени настоящия през днешния ден извънредно неудачен и нефункциониращ законов текст, акцентират от сдружението. Този нов закон би трябвало да формулира ясно написани правила за благодетелите на културата у нас, а ролята му е от извънредно значение – финансирането от държавния бюджет е извънредно незадоволително и затова е належащо да имаме и донори, меценати, които да поддържат българските създатели, българското изкуство. Разбира се, бъдещите промени в Закона за меценатството би трябвало да плануват и облекчения за поощряване на меценатите, тъй че да имаме доста повече благодетели, подпомагащи със съществени средства родната ни просвета. Най-важното е той да стане работещ закон, който в действителност ще подтиква физическите и юридическите лица да поддържат развиването на българската просвета с дарителски жестове, декларират от гражданското съдружие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР