Законът за мерките срещу изпирането на пари не може да

...
Законът за мерките срещу изпирането на пари не може да
Коментари Харесай

Имаме закон за пране на пари, но правителството го блокира

Законът за ограниченията против изпирането на пари не може да бъде прибавен към момента в България, тъй като Министерският съвет още не е написал устав за използването му . Това излиза наяве от публична позиция на Асоциацията на българските работодатели (АОБР), в която въпросът се слага без заобикалки пред премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева, ръководителя на правната комисия в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов и ръководителя на Агенцията по вписванията Габриела Козарева.
АОБР показва, че до 30 август Министерският съвет е трябвало да одобри устав за използването на закона, за може съвсем всички юридически лица в България, в период до 1 февруари 2019 година, да впишат данни за действителния си притежател по партидата си в Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ТРРЮЛНЦ) и в БУЛСТАТ. Става въпрос за данни като имената на притежателите на съответната компания, ЕГН, както и данни за юридически лица, които директно или непряко упражняват надзор върху съответната компания, в това число и непознати юридически лица. Като няма устав за използване на закона обаче, Агенцията по вписванията не може да обезпечи опция за регистриране. А по закона срокът да се обезпечи такава опция е бил 1 октомври, 2018 година!
Заради обстановката, от АОБР желаят да бъде изменен закона и да се напише категорично, че когато има устав, тогава към този момент Агенцията по вписванията е задължена да обезпечи опция за регистриране на данните.
Припомняме, че през вчерашния ден, 8 ноември, стана ясно, че Европейската комисия ни е изпратила уведомително писмо и то тъкмо по тематиката " пране на пари ". С писмото Брюксел желае да разбираем за какво не съблюдаваме разпоредбите на Директива 2014/107/ЕС и поддържаме по-широк от разрешеното в Европейски Съюз кръг от лица, за които не изпраща автоматизирано информация на останалите страни членки - какви са техните финансови доходи, в това число дивиденти, финансови облаги и салда по сметки.
Освен това, Европейска комисия изиска да приведем законодателството си в ред с европейското що се отнася до краткотрайната възбрана (замразяване) и конфискацията на средствата и облагите от незаконна активност в Европейски Съюз (Директива 2014/42/ЕС). Тази инструкция изисква законите в обособените страни-членки на Европейски Съюз да са такива, че да подсигуряват ограничения за бъдеща конфискация на вероятно добито по незаконен метод имущество, до момента в който пред съда бъде обяснен произходът. Оказва се, че България, както и Румъния, още не са уредили това законово.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР