Законът за личната помощ ще покаже колко няма нужда от

...
Законът за личната помощ ще покаже колко няма нужда от
Коментари Харесай

Законът за личната помощ спира държавната хранилка на разни организации

Законът за персоналната помощ ще покаже какъв брой няма потребност от национално представителни организации . Това сподели Росица Букова, представител на майките на деца с увреждания.

Палатковият лагер, ситуиран от началото на юни пред Народното събрание, в този момент бе подсилен от жители, които пиха алегорично кафе в символ на поддръжка и взаимност с настояванията на майките на деца с увреждания, чиято емблема станаха черните тениски с надпис: " Системата ни убива ".

Букова уточни, че те не желаят никой да си подава оставката, а да седнат и да работят . По думите й до момента в който има ТЕЛК - няма да разрешат да има Закон за персонална помощ. Тя бе безапелационна, че няма по какъв начин да се усещат подведени при правенето на закона, тъй като той е писан от адвокати за една малко по-специална целева група - хората с увреждания над 80% неработоспособност.

Заради неналичието на народен указател на хората с увреждания законът е писан въз основата на ТЕЛК решенията, с които разполага страната сега. " Когато има самостоятелни обществени оценки , които показват оценката за потребностите на хората, тогава самият закон ще се трансформира поради броя на хората и нуждата им от персонална помощ посредством персонален помощник ", разяснява Букова.

Припомняме, че на съвещание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания национално представителните организации на и за хора с увреждания, синдикати и работодатели излязоха със мнение срещу приемането на сходен закон . В мнението се показва, че услугата персонален помощник следва да бъде в детайли написана в Закона за обществените услуги, подготвян от Министерство на труда и обществената политика.

 Хората с увреждане сами да вземат решение защо да харчат парите, желае Димитров
Хората с увреждане сами да вземат решение защо да харчат парите, желае Димитров

Неразбирателството задълбочава казуса

Букова разяснява, че в случай че се заложат всички хора с увреждания - това значи парите да са в действителност доста. " Няма указател. Няма от кое място да се тръгне и в действителност ние трябваше да тръгнем от най-нуждаещите се, които в действителност са хората с 80% ТЕЛК ", уточни Букова. Става въпрос за към 70 хиляди индивида с над 80% неработоспособност.

" Всъщност първата стъпка трябваше да бъде тази, с цел да се тръгне отнякъде. Те къде видяха дискриминация нямам визия, само че те си държат на ТЕЛК-а . Докато има ТЕЛК, те няма да разрешат да има Закон за персонална помощ. Това автоматизирано ги изкарва, жестоко казано, от пазара . Вместо те да съставляват една многомилионна маса - каквито са незрящите, глухонемите, епилептиците - това значи, в случай че има персонални асистенти, да няма потребност от национално представителни организации ", разяснява още Букова.

По думите й Законът за персоналната помощ ще покаже в действителност какъв брой няма потребност от национално представителни организации . " Тази държавна хранилка ще би трябвало да бъде редуцирана. Реално никой не желае пари. Никога не сме говорили за пари в този закон, ние приказваме за персонална помощ, която ще се заплаща ", изясни майката.

Реално персонален помощник може да бъде всеки. Законът планува персоналните асистенти да получават по една и половина минимална работна заплата , а разписването на услугата в закон би следвало да отстрани плановото начало във финансирането на услугата. Не без значение е фактът, че наетите като персонални асистенти ще бъдат обезпечавани .

 Грантаджийски организации финансирали митингите на майките
Грантаджийски организации финансирали митингите на майките

Ще проверяват сигнали, разгласи Андриана Стоименова от Центъра за психически проучвания

Припомняме по отношение на митинга на майките на деца с увреждания общественият министър Бисер Петков подаде оставка , само че ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов .

След него оставка подаде и зам. общественият министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов одобри оставката на заместител обществения министър. Тя подаде оставка поради публичното неодобрение във връзка присъединяване й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се организира в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред Народното събрание на протестиращите майки остана.

Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че е доста значимо въпросният законопроект , който, по думите й, е направен дружно с майките на деца с увреждания, да влезе в Народното събрание.

 Манолова предлага замяна: оставка против проблемите на майките Обновена
Манолова предлага замяна: оставка против проблемите на майките

Ще стои до дъно до майките на деца с увреждания, закани се омбудсманът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР