Законът за извънредното положение има за цел да успокои гражданите,

...
Законът за извънредното положение има за цел да успокои гражданите,
Коментари Харесай

Законът за извънредното положение не ограничава допълнително права, смята министър Кирилов

Законът за изключителното състояние има за цел да успокои жителите, че няма да бъдат в допълнение лишени от права и той не лимитира такива, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия министърът на правораздаването Данаил Кирилов. Проектът беше признат на първо четене от депутатите във вторник.

Ралотата по закона стартира незабавно след въвеждането на извъредното състояние в страната на 13 март, като мярка за разпространяването на новия ковид. Данаил Кирилов не скри, че ограничаващите ограничения ще се постановат от министъра на опазването на здравето.

" Карантината и другите ограничения са в законодателството в региона на здравето. Материята препраща към пълномощията на министъра на опазването на здравето. Той със заповеди ще вкарва и анулира ограничавания ", уточни министърът.

Това прекачване на отговорност към този момент беше подложено на критика от адвокати, които считат, че е неприемливо със заповед на министър да се засягат конституционни права. От хелзинския комитет подлагаха на критика текстове, които дават много общи формулировки.

По мотив плануванаъа опция за търсене на наказателна отговорност за разпространяване на погрешна информация за болести, Данаил Кирилов уточни, че това не е ориентирано към засягане на свободата на волеизявление, тъй като крайното решение е на съда.

Той напомни случая с депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков, който през май 2018 година написа във своя фейсбук профил, че водата в язовир " Искър " е отровена, само че Софийската градска прокуратура отхвърли да се образува досъдебно произвеждане.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (697)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР