Законът за движение по пътищата да не се разделя на

...
Законът за движение по пътищата да не се разделя на
Коментари Харесай

Тези промени в закона ще касаят всички шофьори

Законът за придвижване по пътищата да не се разделя на три нови закона, а да стане кодекс. Тази концепция се възприема след неуспеха на работната група от Министерство на вътрешните работи и Министерството на превоза, чийто три плана получиха голям брой рецензии при публикуването им за публично разискване, заяви Богдан Милчев, началник на Института за пътна сигурност, оповестява "Труд ".

“Предложението е на адвокати и бе направено за първи път на наш конгрес в Софийския университет преди повече от година и половина. Ако то се одобри, трите плана остават в миналото”, разясни Милчев.

Анонимна работна група от “експерти” на КАТ и ДАИ работи от 2017 година насам и включи сбъркани, комплицирани и искрено лобистки текстове в трите бъдещи закона.

Последният от тях – за пътните транспортни средства, който излезе през лятото, бе отдръпнат от транспортното министерството в края на разискването му.

Засега няма концепция за съответно име – дали новите правила ще се назовават Пътен или Шофьорски кодекс, Кодекс за сигурност на придвижването по пътищата или по различен метод.

В него би трябвало да намерят място както разпоредбите за придвижване по пътищата, за водачите и за транспортните средства, по този начин и условията към пътното строителство, което в този момент е уредено в Закона за пътищата. Вероятно ще включи и по-голяма част от настоящите сега подзаконови нормативни актове, които засягат водачите.

Не е ясно кой ще взе участие в изработването му и дали няма да се стигне до същите недостатъци като в трите плана.

“Тежката дума за подобен кодекс е на политиците. Не единствено те, всеки човек желае да намалеят злополуките и жертвите по пътищата, което няма по какъв начин да се случи, в случай че разделим един закон на три или го превърнем в кодекс.

Въпросът е дали е налице воля да се работи за резистентност и предвидимост на нормативната база, а не да се одобряват закони, които след това да се трансформират, допълват и дописват по няколко пъти годишно”, счита Милчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР