Законът в областта на телекомуникационните услуги въведе по-строго регулиране за

...
Законът в областта на телекомуникационните услуги въведе по-строго регулиране за
Коментари Харесай

Как Карлос Слим ще спечели, ако Мексико избере ляв президент

Законът в региона на телекомуникационните услуги вкара по-строго контролиране за компании с повече от 50% пазарен дял, а левият претендент Лопес Обрадор (сочещият с пръст) може да откри общ език с Карлос Слим

Движение на акциите на Amerca Movil

Увеличаване

Движение на акциите на Amerca Movil

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Защо ми е портфейл, когато има phyre

Българска компания прави поръчка за наличие на пазара на цифрови разплащания
15 юни 2018
Българските телекоми предложиха по-ниски цени за Западните Балкани

Отделните компании пускат специфични проекти, само че общите цени остават високи
5 юни 2018
Ще се подреди ли хаосът след GDPR

Новите правила за отбрана на персоналните данни започнаха с провал, само че най-малко отвориха диалог за поверителността на информацията
1 юни 2018
Ребрандиране

От А1 до Я

" Мобилтел " смени името си. Но освен - ще предлага още спорт, музика, разплащания
25 май 2018
" Мобилтел " публично стана A1

Най-големият мобилен оператор по брой клиенти стартира огромна смяна на идентичността с редица нови услуги
22 май 2018 Милиардерът Карлос Слим, който има телекомуникационния колос America Movil, остро подлага на критика кандидат-президента на Мексико, който е с най-големи шансове да поеме властта - Андрес Мануел Лопес Обрадор. Слим зави, че е " кахърен и уплашен " за това какво може да се случи, в случай че претендентът на левицата бъде определен, написа Reuters.

Предимства за Слим

Победата на Лопес Обрадор, който води безапелационно съгласно изследванията преди 1 юни, обаче може да докара до огромна изгода за Слим, изключително що се отнася до неговата компания за телекомуникационни услуги America Movil, настояват сътрудници и другари на милиардера. Лопес Обрадор, който е водач на Движението за национално възобновление, желае да назначи за министър на телекомуникациите Хавиер Хименес, подкрепящ преразглеждането на някои регулации в телекомуникациите, въведени през 2014 година Тогава със закон беше лимитирано разширението на бизнеса на America Movil, като другата цел беше да се подтикват вложенията и конкуренцията в бранша.

Компанията на Слим, която има най-голямата мрежа в Мексико, може да изиграе основна роля за обезпечаването на телеком покритие за селските региони, само че твърди, че заради актуалните разпореждания това е невероятно. Лопес Обрадор от своя страна се стреми да обезпечи по-добра връзка за фермерите и локалните хора, които са едни от най-силните му последователи.

" Трябва да вършим такава политика, посредством която в границите на шест години да има опция за 5G в цялата страна ", сподели Хименес, който е учил в колежа със Слим и го познава към този момент съвсем 60 години. Той акцентира, че всички играчи на пазара ще бъдат поканени да вземат участие в тази смяна, която може да включва преразглеждане на критериите за " предимство ".

Искаме обсег

Със закона за телекомуникационните услуги е въведен по-строг надзор на компании с над 50% пазарен дял. Компанията на Слим държи над 60% от пазара на мобилните и закрепени телефонни услуги в Мексико. Директорите й неведнъж са заявявали, че поради регулациите операторът не може да обезпечи покритие в селските региони, тъй като това ще усили пазарния ѝ дял. America Movil e мажоритарен акционер на Telekom Austria, притежателят на " A1 България ", като държи 23.47% от акциите.
Хименес разяснява, че администрацията на Лопес Обрадор ще направи обзор на разпоредбите, с цел да подсигурява, че конкуренцията няма да бъде за сметка на покритието с услуги в страната. " Не би трябвало да има съревнование поради самата конкуренция, споделя Хименес. Конкуренцията е детайл, инструмент, който те кара да се стремиш към по-висока цел, която е по-добро отношение към потребителя. "

Още плюсове

Може да има още по-добри вести за Слим. Хименес и различен консултант на Лопес Обрадор, работил в телекома Abel Hibert, споделят, че утвърждават концепцията да дават на America Movil ефирен лиценз, който до момента ѝ беше отказван заради нейния размер и въздействие. Това ще разреши на America Movil да реализира отдавнашната си фантазия да предлага на клиентите си тройна услуга - телефон, интернет и телевизия в един пакет, а това ще помогне на потребителите в отдалечените региони.

Извършваната до момента промяна обаче получава обществено утвърждение. Цените падат, услугата се усъвършенства и потребителите имат по-голям избор.

" Ако не взимаме ограничения, America Movil ще стане по-силна ", сподели сенаторът Херардо Флорес, чиято партия Verde оказа помощ за приемането на закона. Говорителите на America Movil и Лопес Обрадор отхвърлиха да разясняват желанията за смяна на регулациите.

Интересът

Възможността Лопес Обрадор да стане президент плаши някои от водещите мексикански предприемачи. Но прагматизмът образува връзката сред прецизния политик и най-богатия човек в Мексико - Карлос Слим.

Двамата са имали различия във връзка плана за създаване на ново летище в столицата на стойност 13 милиарда $. Левият претендент в началото го назова загуба на пари на данъкоплатците, до момента в който Слим отбрани плана, в който вземат участие и неговите строителни компании.
Спорът обаче бързо завърши. Лопес Обрадор след това сподели, че в случай че бъде определен, ще обмисли опцията планът да се финансира от частния бранш, с цел да се понижи потребността от обществено финансиране - решение, което самият Слим беше предложил.

Работа в екип

Практичността ги сплотява и в края на 2000 година, когато Лопес Обрадор е бил кмет на Мексико сити и работи със Слим, с цел да възстановят историческия център. По реализацията на този план също в началото са имали търкания, само че след това още веднъж реализират съгласие и си поделят отговорностите при сполучливото му осъществяване. Слим е оценил изгодата от него за бизнес центровете му наоколо до историческия център, а Лопес Обрадор се е издигнал в политическата си кариера.

" Слим не счита, че Лопес Обрадор е съвършен водач, а Лопес не счита, че Слим е идеалният предприемач ", споделя Джеймс Джоунс, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Мексико, който познава и двамата. " Но мисля, че могат да работят дружно. Телекомуникациите биха могли да са мотив да си оказват помощ взаимно и да получат това, което желаят ", прибавя той.

Мексиканската телекомуникационна промяна " разсъни " Слим, който през 90-те години на предишния век купи държавния монополист Telmex и до момента е преобладаващ в страната. Промените имат за цел да понижат въздействието на America Movil в бранша. Компанията беше принудена да показа своята мрежа с съперници и в началото ѝ беше неразрешено да събира такси за пренасочване. Маржът на облагата й пада от 45% на 35% единствено за няколко години, а клиентите се радват, че цените понижават с към 40%.

Законът против облагата

Повече от една трета от мексиканците към момента не разполагат с мобилен абонамент за страни като Аржентина и Бразилия съгласно данни на комерсиалната група GSMA Intelligence. Милиони живеят в региони без покритие. Достигането до тези хора ще бъде главен приоритет за Обрадор, споделя съветникът му Хименес. Той добави, че фирмите избират печеливши градски региони и администрацията ще ги подтиква да влагат в по-малко печеливши селски региони.

Слим към този момент се пребори с един от главните детайли на промяната, като завоюва дело във Върховния съд за анулация на наредбата, която принуждаваше America Movil да разреши на съперниците да употребяват мрежата й гратис.

Регулаторът и президентът

Сигурно е, че ръководството на Лопес Обрадор ще има своите ограничавания върху бизнеса на Слим. В резултат на промяната беше основан самостоятелен регулатор - Федералният телекомуникационен институт (IFT), който управлява конкуренцията.
Лопес Обрадор обаче може да промени състава на регулатора, защото идващият президент ще назначи четирима от общо седемте комисари.

Хименес акцентира, че ще почете независимостта на IFT и ще работи взаимно с института, с цел да ръководи вярно. Въпреки това доста от телекомите са уверени, че успеха на Лопез Обрадор ще бъде и победа за Слим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР