Законът трябва да отговаря на нуждите на обществото. Наказанията за

...
Законът трябва да отговаря на нуждите на обществото. Наказанията за
Коментари Харесай

Марковски с предложение как да се коригира законът за непълнолетните убийци

Законът би трябвало да дава отговор на потребностите на обществото. Наказанията за малолетните, направили закононарушение и то тежко, наложително би трябвало да се усилят. Разбира се, това би трябвало да се случва уравновесено и рационално. Това съобщи юрист Марин Марковски в ефира на бТВ във връзка идните промени в Наказателен кодекс, в които се планува малолетните да бъдат съдени като възрастни.

NOVINI.BG напомня, че мотив за желаните промени стана жестокото ликвидиране на 18-годишната Андреа от Галиче.

"Законът би трябвало да санкционира малолетните по-леко, само че да - има потребност от поправяне. Когато се съди малолетен, то би трябвало да се направи една експертиза за неговото психологично положение, физическото му положение и за средата и образованието. Непълнолетни, навършили 17 години, направил закононарушение по член 115, а той е за най-тежките закононарушения, да подлежат на една сложна експертиза. На базата на нея - може да му се даде присъда от 5 до 20 години затвор, според от жестокостта на закононарушението ", сподели още той.

ГЕРБ се срещна с Висшия адвокатски съвет по отношение на концепциите за смяна на Наказателния кодекс

Според Марковски глобата постоянно има превъзпитателен темперамент. "Трябва да има вероучение в учебно заведение. В духовната семинария няма нито един побой сред момчетата ", сподели още той.

Според доц.Светла Маргаритова, ръководител на Българската асоциация по криминология, тезата на Марин Марковски не е вярна. Тя е безапелационна, че наказванията за малолетни би трябвало да останат по-леки, припомняйки първите закони, които гласят точно това.

„ За да доближи до това решение преди повече от 100 година до ден сегашен, законодателят се е опирал на познанията на психолози, психиатри, педагози и въз основа на тях е решил, че би трябвало да редуцира тези санкции “, сподели доцент Маргаритова.

Доц. Светла Маргаритова попита дали, в случай че се усили размерът на присъдите, това ще докара до предварителна защита и по този метод тежките закононарушения ще бъдат редуцирани.

Бащата на убитата Андреа: Много ми е тежко, министър председателят ми даде обещание смяна на закона

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР