Законът срещу корупцията беше замислен като поредната имитация, но се

...
Законът срещу корупцията беше замислен като поредната имитация, но се
Коментари Харесай

Хр. Иванов: Новият антикорупционен орган може да се превърне в бухалка

Законът против корупцията беше умислен като следващата реплика, само че се промени политическият подтекст, порядките са все по-авторитарни. Този нов антикорупционен орган има целия капацитет да се трансформира от една бутафория в бухалка от нов порядък. Това разяснява пред БНР Христо Иванов, някогашен министър на правораздаването и водач на " Да, България ".

Иванов разяснява желаната от премиера Бойко Борисов " доброжелателна помощ " за правосъдната ни система от немски специалисти. Той напомни, че доста пъти през годините е желана експертна помощ в тази област: " Всичко това е част от този към този момент напълно скучен театър, който ръководещите в България разиграват и той се назовава " Имаме воля за правосъдна промяна, само че не знаем какво да вършим ". Ясно е, че няма никаква воля, че има неистини. Ясно е, че госпожа Ангела Меркел, идвайки тук, е повдигнала тематиката за правосъдната промяна. Изглежда е повдигнала тематиката и за новия антикорупционен орган и за терзанията, които той повдига, тъй като този път към изтъркания репертоар на Борисов, който всякога като възпитаник или като майка на неприятен възпитаник споделя – частни уроци ще има, ще дойдат специалисти, с цел да оказват помощ нещо да се направи, този път към репертоара е добавено и това - те да оценят закона и антикорупционния орган, т.е. ние го приехме, макар възраженията на цялата юридическа общественост, макар доста сериозните причини, които се съдържаха в претекстовете за ветото на президента. "

" Не можем да чакаме нито Европейска комисия, нито Берлин да се занимава с нашите проблеми. Ние би трябвало ясно да забележим обстоятелството, че нашите ръководещи нямат никакво желание да реформират нито прокуратура, нито правораздаване, нито да се борят с корупция. Максимумът, който вършат, е такива пошли фалшификати. Всъщност това, което получаваме, е все по-голямо подронване на демокрацията и все по-голяма авторитарност на режима, който ни ръководи ", сподели още Иванов.

Вотът на съмнение Христо Иванов също назова " реплика ": " Българска социалистическа партия не е съпротива на ГЕРБ във връзка с битката с корупцията и във връзка с промяната в правосъдната власт. В това няма никаква опция. Българска социалистическа партия по никакъв метод не може да твърди, че
би направила нещо друго. "

Подготвя се почвата за избор на нов основен прокурор, счита Иванов. " Цацаров ще бъде изпратен в Конституционния съд. Интересно е това по какъв начин ще се случи. Вероятно на президента ще му бъде извита ръката да открие процедура и да я държи отворена по този начин, че да изчака края на мандата на Сотир Цацаров. По-интересното е кой ще бъде наследникът на Цацаров. В момента аз бих заложил на Пламен Георгиев (шефът на комисията за конфискация, бел. ред.), който потвърди, че е предан и на Борисов, и на Пеевски. Докато Борисов се занимава с тези пошли фалшификати, под повърхността остават следващите гнусни злоупотреби с политическа власт и намествания на хора, които са там не с цел да вършат промени, а с цел да извършват поръчки. Докато Българска социалистическа партия сякаш прави избор на съмнение, в действителност тя взе участие в преразпределянето на порциите и нагласянето на следващите подвластни хора и реализатори на поръчки. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР