Законът позволява изборите да бъдат отложени с до два месеца,

...
Коментари Харесай

Изборите може да се отложат с два месеца, президентът решава според пандемията |

Законът разрешава изборите да бъдат отсрочени с до два месеца, в случай че обстановката с ковид не се усъвършенства. Възможно е парламентарният избор, който би трябвало да се организира през март следващата година, да бъде до края на май.  

Решението за това може да вземе президентът, съобщи представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Таня Цанева по бТВ. 

По думите ѝ към момента не е решено по какъв начин ще гласоподават хората, които са под домашна карантина. Изборният кодекс разрешава гласоподаване с преносими урни, само че това няма по какъв начин да се приложи в този случай и ще трябват законодателни промени, в случай че обстановката с пандемията не се промени. 

" С преносими урни могат да гласоподават единствено хора с трайни увреждания. COVID-19 не е такова увреждане. Ще се мисли, въпреки всичко имаме много време до края на март, когато ще се знае каква е степента на развиване на пандемията. Надяваме се, че ще е отшумяла до тогава ", съобщи Цанева. 

Тя добави, че е допустимо изборният ден да стартира в 5, вместо в 7 часа, с цел да се избегне скупчване на гласоподаватели в секциите. Мисли се и за " зелени коридори " за гласоподаване на възрастните хора, стана ясно още от думите на представителя на ЦИК. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР