Законът Пеевски“ е върнал на фалираната от Цветан Василев КТБ

...
Законът Пеевски“ е върнал на фалираната от Цветан Василев КТБ
Коментари Харесай

Законът “Пеевски“ върна 1,25 млрд. лв. в КТБ

Законът „ Пеевски “ е върнал на фалираната от Цветан Василев КТБ над 1,25 милиарда лева това стана ясно от известие на банката. В него се показва, че постъпленията в трезора са се нараснали с 125 млн. евро. След дългогодишни правосъдни разногласия, провели се в България и Англия, през вчерашния ден (7 май 2020 г.) по сметка на „ Корпоративна комерсиална банка ” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), постъпиха съвсем 125 млн. евро - сумата, с която през 2012 година КТБ АД е финансирала придобиването на надзорен пакет акции от капитала на БТК.

Положителната развръзка е голям триумф както за синдиците на КТБ АД (н), по този начин и за хилядите инвеститори на банката, тъй като с постъпилите съвсем 125 млн. евро значително се усилват събраните парични средства в масата на несъстоятелността на КТБ АД (н) и надлежно с нея ще нарасне сумата, която ще бъде разпределена сред всички кредитори с признати вземания към КТБ АД (н).

Финансови експерти от КТБ прецизират, че основна роля за връщането на парите е изиграл точно законът „ Пеевски “, с който се стопира вторичният обир на фалираната банка.

Съществен принос за това имат признатите през 2018 година от Народното събрание промени в Закона за банковата неплатежоспособност, които бяха обнародвани на 13 март 2018 година

Промените бяха импортирани от депутатите Делян Пеевски,  Йордан Цонев и Хамид Хамид от Движение за права и свободи. Преди две години синдиците оповестиха първата частична сметка за систематизиране в размер на 570 млн. лв.. Парите по нея са съвсем изцяло трансферирани по сметките на кредиторите на банката в сходство с каузи им в общия размер на дължимите от банката средства, като най-голямата сума - близо три четвърти от парите, отива във Фонда за гарантиране на влоговете.

С новопостъпилите средства, синдиците могат да разгласят нова сходна и даже по-голяма сметка за систематизиране - до 700 млн. лв., да им останат пари за покриване на вероятни финансови искания по правосъдни разногласия и средства за прехрана на продължаващата процедура по неплатежоспособност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР