Законът на вероизповеданията, който трябва да бъде приет от Народното

...
Законът на вероизповеданията, който трябва да бъде приет от Народното
Коментари Харесай

Протестантски общности: Опитват се да ни маргинализират

„ Законът на вероизповеданията, който би трябвало да бъде признат от Народното събрание на второ четене на 16 ноември, нарушава разделянето сред църквата и страната. Чрез него страната става шеф на едни религиозни общности, а други - по-малки, ще се опита да маргинализира. Този закон е злотворен. Защо в закон за вероизповеданията би трябвало да има клаузи като радикализъм. Това е единствено претекст за отбрана на националната сигурност. За нея имаме закони ”, сподели свещеник Милен Стефанов от Евангелската българска методистка епископална черква на митинг в Добрич, на който се събраха към 150 души, представители на протестантски вероизповедания.

В Добрич има към 7 протестантски вероизповедания с към 700 почитатели, сподели свещеник Стефанов. На митинга беше декларирано, че не желаят оставки, само че не желаят да им се лишават религиозни права. „ Тревожат ни въведените термини в закона като радикализъм. Това значи ли, че ще се отхвърля регистрация на изповедание поради подозрения за тероризъм ”, съобщи свещеник Николай Марков от черква „ Отворено небе ”.
Протестът, който се състоя пред регионалната администрация, стартира с химна на Блгария, присъстващите носеха плакати – „ Ненамеса на страната във вярата ”, „ Свобода на словото, вярата и убежденията ”.

„ Финансирането на множеството протестантски църкви е проблем. Законът за тероризма урежда опцията на ДАНС да ревизират средствата, които влизат в страната. Какво ще се случи следващата година с нашия свещеник, който е от Швейцария - ще може ли да си посети епархията или ще се реши, че е обезсърчителен. Настройва се популацията, че има дребни групи, които са рискови ”, съобщи още свещеник Стефанов.

Протестът одобри петиция до Народното събрание, която е изпратена до президента, министър-председателя, обмудсмана, да не се приема законът за вероизповеданията на второ четене. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР