Законът на Мур се забави, ще трябва да действаме по

...
Законът на Мур се забави, ще трябва да действаме по
Коментари Харесай

AMD призна, че законът на Мур се забавя


„ Законът на Мур се забави, ще би трябвало да действаме по друг метод ”, споделя Лиза Су
(снимка: AMD)

Законът на Мур, който в продължение на десетилетия дефинира темпото в полупроводниковата промишленост, към момента е жив, само че се забавя, показа пред Barron основният изпълнителен шеф на AMD – доктор Лиза Су. Компанията към този момент създава 3-нм чипове и даже гледа към 2-нм технология.

„ Мисля, че законът на Мур се забави. Ще би трябвало да действаме по друг метод, с цел да запазим нарастването на скоростта и енергийната успеваемост ”, разяснява в изявление Лиза Су.

Eмпиричният принцип, дефиниран през предишния век от един от създателите на Intel, Гордън Мур, в по-модерната му версия отразява способността на полупроводниковата промишленост да удвоява плътността на транзисторите в чиповете почти на всеки две години.

От практическа позиция това значи, че продуктивността на полупроводниковите съставни елементи се усилва, потреблението на сила понижава и производството им става по-евтино.
още по темата
Забавянето на закона на Мур, за което приказва Лиза Су, се дължи частично на покачването на цените на силициевите пластините с всеки нов стадий на литографията. Цената на чиповете понижава все по-малко с всяко ново потомство, продуктивността не пораства толкоз бързо, а потреблението на сила понижава в по-малка степен.

Това не обезсърчава AMD да продължи напред. „ Ние вършим много в региона на 3 нанометра и гледаме оттатък тази граница, към 2 нанометра ”, споделя Лиза Су.

За да преодолее пречките, които пораждат по пътя на закона на Мур, компанията употребява чиплет дизайн, триизмерно оформление и софтуерна оптимизация. Има и някои други нововъведения, за чието естество шефката на AMD към момента не е говорила.

Връщайки се към тематиката за тримесечния финансов доклад, в който AMD регистрира загуба за първи път от 2017 година насам, Лиза Су изясни, че в дълготраен проект търсенето на високопроизводителни калкулации ще се завърне, а съществуващите компликации с продажбата на артикули в сървърния сегмент са краткотрайни. Тази година подобрението ще пристигна през втората половина на годината, счита CEO-то на AMD.

В графичния сегмент Лиза Су е удовлетворена от позиционирането на архитектурата RDNA 3. Компанията счита за значимо преимущество наличието си в сегмента на игровите конзоли, в дискретните графични карти и хибридните процесори с интегрирана графика.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР