Законът Магнитски е подписан от Обама през 2012 г. Поводът

...
Законът Магнитски е подписан от Обама през 2012 г. Поводът
Коментари Харесай

В „Магнитски“ няма за американците, които докараха световната финансова криза?

Законът „ Магнитски ” е подписан от Обама през 2012 година Поводът е гибелта в ареста на данъчния юрист Сергей Магнитски, обвинен за корупция. Негов другар от Съединени американски щати взема решение да отмъсти и подема акция за законодателни промени в Съединени американски щати против лица, нарушаващи човешките права. Един от главните мотори на законодателния развой е небезизвестният сенатор Джон Маккейн. Човекът, който накара Орешарски и Борисов да спрат „ Южен поток “.

В комерсиалната си част този закон анулира една законодателна корекция, ограничаваща търговията с Русия и Молдова. Улеснява комерсиалните връзки. В санкционната си част, която е по-известна, той глоби лицата, които са упрекнати в нарушавания на човешките права на Сергей Магнитски, което е довело до гибелта му. Не му е оказана нужната здравна помощ в ареста.

От това пораждат въпроси:

- Сергей Магнитски е разследван за корупция.  

- Законът преследва извършители на човешки права, към този момент освен в Русия, а в целия свят. Това се назовава разширително пояснение на закон и не се знае по американското право дали не е юридически произвол.

- По закона се постановат наказания за упрекнати в корупция. Не е ясно това по какъв начин се връзва с човешките права. Пак много разширително пояснение. Не се е чуло в описите за наказания да попадат американци, довели до пагубната финансова рецесия от 2008 година, не се чува нищо и за подвизите на семейство Байдън в Украйна.

Нищо не се чува за наличие в листата „ Магнитски “ на лица от ръководещата върхушка в Украйна, печално известни с корупцията си. Ако приемем, че корупцията нарушава човешките ни права, тъй като лишава наши пари, то какво нарушени има в това някой да лобира да купим по-евтино съветски артикул, вместо по-скъп американски? Кое повече нарушава човешките ни права върху изгубените в единия и другия случай средства? Абсолютно съм сигурен, че този закон след време ще бъде приет за неточност, както са приети за неточности цели интервали от историята на Съединени американски щати през 20-и век.

За гражданското общество, само че не за грантови Неправителствени организации, платени от Съединени американски щати, е безусловно недопустимо някой да си присвоява правото да упреква, без да показва доказателства. Това прави размахването на всякакви описи. Това ни приближава до средновековно мракобесие. И, вместо действителна правосъдна промяна, ни приканват към екзорсизъм. За реализатори са призовани прокурорите. Ако не гонят “бесове ” без доказателства, дайте да ги сменим. Това почти е визията на доста хора за правосъдна промяна. Реална изгода няма. Дори когато има доказателства против някого, а прокуратурата си затваря очите. Абсурдът да ги притискаме да работят без доказателства анулира правомерността на настояването ни за правдивост и гонене на отговорните с доказателства.

Коментар на Богомил Бонев, някогашен вътрешен министър за glasove.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР