Законът казва, че след като са били шефове или зам.-шефове

...
Законът казва, че след като са били шефове или зам.-шефове
Коментари Харесай

Лозан Панов се връща във Върховния административен съд

Законът споделя, че откакто са били шефове или зам.-шефове магистратите се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен служба, с изключение на в случаите, когато са били назначени от по-ниско равнище на орган на правосъдната власт. (По този път и Сотир Цацаров от 1 март се връща като редови висш прокурор.) Това значи, че Панов би имал право и да остане във Върховния касационен съд, което очевидно не желае. Спорно е до каква степен Панов бе признат от съдиите във Върховен касационен съд за тези 7 години и дали би се чувствал удобно да остане за работи с тях.

Мандатът му като ръководител на Върховен касационен съд изтича на 10 февруари, когато новоизбраният началник на съда Галина Захарова би трябвало публично да встъпи в служба.

До 2015 година, когато оглави Върховен касационен съд, Панов беше арбитър във Върховния административен съд. Започнал е работа в правосъдната система през 1998 година като младши арбитър в Софийския градски съд, по-късно става арбитър в Софийския областен съд и в Софийски градски съд, а през 2007 година е определен за ръководител на Административен съд София-град. През 2012 година е нараснал във Върховен административен съд.

Лозан Панов е вторият ръководител на висш съд, който ще работи във Върховен административен съд. Първият беше Георги Колев, който 7 години беше началник на Върховен административен съд, а по-късно края на мандата си, беше преназначен във Върховен административен съд и оглави Второ поделение в съда.

Все още няма изясненост в кое поделение ще работи Панов. Преди да бъде определен за ръководител на Върховен касационен съд, той беше арбитър в Седмо поделение, което се занимава с делата за спора на ползи, достъпа до социална информация, придвижване по пътищата, връзки, отбрана от дискриминация, предпазени територии и правата на потребителите.

По време на своя мандат като началник на Върховен касационен съд, Панов беше и претендент за президент, повдигнат от предприемчив комитет, само че не стигна до балотаж.

Преди 7 години Панов бе определен за ръководител на Върховен касационен съд с гласовете на статуквото във Висшия правосъден съвет. После обаче се трансформира в негов най-ревностен критик.

Това му навлече всевъзможни инспекции и проверки. Имаше и непрекъснати спорове с болшинството на съвета, което няколко пъти сдържа порива си да започва процедура за предварителното му освобождение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР