Закон за защита на българския език предвижда надписите на магазините,

...
Закон за защита на българския език предвижда надписите на магазините,
Коментари Харесай

Има ли нужда българският език от законова защита?

Закон за отбрана на българския език планува надписите на магазините, институциите, уличните табели и полицейските униформи да бъдат изписани на кирилица. Целта на закона е да отбрани книжовния език в формалните документи и надписи, в институциите.

„ Въвежда условия за именуването на документи от общински и народен темперамент, върху здания и улици, униформи”, изяснява доцент Милен Михов. Как обаче депутатите, които считат сътрудниците са за необразовани, ще одобряват подобен закон?

Според журналиста и издател Иван Гранитски „ множеството депутати ръкат, съскат и ъкат и употребяват няколкостотин думи, тъй като не четат книги, а единствено медии, с цел да видят какво написа за тях”. Народният представител проф. Станислав Станилов напомня фразата на една депутатка: " Не ва ли е позор ва ", като дефинира казаното като „ цялостна катастрофа”.

Според учените закон за езика не е нужен. Доцент Владислав Миланов и студентите му са създали разбор на над 400 законопроекта. Не са разкрили нито един без правописна и пунктуационна неточност.

А за обидите може да се напише речник: „ Наскоро разясниха избрания като „ куха лейка”, „ политически травестит”… Проблемът е че при нас е доста необятен диапазона на обидата, в случай че преди 150 години са се обиждали на „ стадо овце”, в този момент е в най-широк обсег и в най-ниски регистри”.
Законопроектът, по който се работи от предходния парламент, ще бъде импортиран до един месец.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР