Закон трябва да регламентира правата и задълженията на ключарите, призоваха

...
Закон трябва да регламентира правата и задълженията на ключарите, призоваха
Коментари Харесай

Пощенските кутии пълни с фалшиви листовки

Закон би трябвало да регламентира правата и отговорностите на ключарите, приканиха от съсловието

Пощенските кутии са цялостни с подправени листовки. Сред най-честите опити за машинация са менте обявите за експресни ключарски услуги. Националният съюз на ключарите в България изпрати писмо до медиите, с което прикани жителите да бъдат по-бдителни при наемането на ключар. По думите им, те не би трябвало да се доверяват на листовки, разгласи, лепенки и плакати, където е посочен единствено мобилен телефон, само че липсва информация по отношение на адреса на ателието и името на изпълнителя.

За да бъде избегната машинация, от съсловието приканиха хората да изискват служебна карта от ключаря при идването на адрес и преди започването на осъществяване на услугата. Оригиналният документ е публикуван от Националния съюз на ключарите в България. Единствено при даването й може да бъдете сигурни, че индивидът е експерт и лицензиран ключар, допълниха още от там. Те описаха за редица измами, които се популяризират освен по пощенските кутии, само че и в интернет. Мнимите ключари залъгват хората с ниски цени, само че най-после се оказва, че клиентите пращат в пъти повече, в сравнение с в случай че извикат професионален ключар.

Доверявайки се на подправена реклама, Вие можете да поканите в дома си и апаш. Ако ключарят не работи към лицензирана компания, а е лъжец, то той може да се отзовава на адреса единствено и само, с цел да огледа дома Ви. От съсловието ясно подчертаха, че ключарят няма право да влиза в дома на клиента. Неговите отговорности са бързо да извърши монтажа или ремонта, за който е нает и да населява мястото единствено към входната врата, където е повредата. Не бива да го допускате до вътрешността на дома Ви. Най-вероятно зад това негово желание се крие опит за машинация.

У нас няма настоящ закон, който да регламентира правата и отговорностите на ключарите, сигнализираха още от Националния съюз. Те обясниха, че отивайки на адрес, нямат пълномощията да желаят от клиента документ за идентичност (лична карта или паспорт) или благосъстоятелност (нотариален акт) на жилището, което отключват. Заради тази бъркотия в родното законодателство може да се стигне до парадокса, че отключват даден апартамент без притежателя му да знае за това.

От Съюза се оплакаха, че в продължение на 15 години се пробват да издействат подобен закон, само че единственото, което получават от страната са обещания и проектозакони, които по-късно не се гласоподават. Ключарите приканиха за въвеждането на строги правила и наказания при нарушаване. Те са безапелационни, че това е единственият метод, по който могат да бъдат защитени жителите от недобросъвестни ключари и опити за домашни обири.

От съсловието припомниха, че във всички други страни от Европейския съюз има настоящ закон, който ясно регламентира правата и отговорностите на ключари. По този метод европейските страни са се справили с казуса. Нека вземем образец от по-добре развитите страни от нас, настояха от Националния съюз на ключарите в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР