По-добър ли е 1-годишен или 5-годишен срок на CD?

...
Заключването на страхотен сертификат за депозит (CD) може да гарантира
Коментари Харесай

Заключването на страхотен сертификат за депозит (CD) може да гарантира ставки от повече от 4,00% или дори 5,00% APY за целия ви срок днес.

Но при продължителност на срока, вариращ от най-малко три месеца до 10 години, важно е да изберете правилния срок за CD за вас. В края на краищата високите ставки няма да продължат вечно, така че искате да заключите страхотен APY за възможно най-дълго време, без да рискувате наказателна такса за ранно теглене.

Сред CD-тата днес две популярни дължини на срока са 1-годишни и 5-годишни. И двете могат да помогнат на спестителите да увеличат максимално лихвата, но е важно да знаете разликите, за да определите най-добрата сметка за вас. Започнете търсенето си, като сравните днешните най-високи цени на компактдиск цели, 1-годишните CD и 5-годишните CD също могат да се различават по отношение на общата стойност.

На първо място, помислете за лихвения процент. Едногодишните компактдискове предлагат едни от най-високите депозитни лихви, които ще намерите днес; много печелят над 5,00% APY и дори до 5,35% или 5,40% APY. Петгодишните компактдискове, от друга страна, не са толкова доходоносни. Най-добрите 5-годишни компактдискове днес варират около или над 4,50% APY.

Важно е обаче да помислите и за общите си приходи от лихви. Едногодишните компактдискове може да имат много по-високи ставки, но това е за по-кратък период от време - без гаранция, че ще можете да заключите сравнима ставка, когато този компактдиск падне. Но когато заключите 5-годишен компактдиск, пак ще печелите днешните най-високи цени през целия петгодишен период.

Когато погледнете общите печалби през целия период на CD, лихвите, които печелите, могат да бъдат по-сравними, отколкото може да изглежда само въз основа на лихвения процент. Започнете да сравнявате най-високите цени на компактдисковете между условията тук сега.

Кога да изберете 1-годишен компактдиск

Ето няколко случая, в които може да предпочетете 1-годишен компактдиск:Имате краткосрочна цел за спестяване: Ако планирате да използвате вашия CD депозит за покупка в сравнително близко бъдеще, по-краткият 1-годишен срок на CD може да има най-голям смисъл. Наказателните такси обаче могат да струват част или дори всички от спечелената лихва, така че е изключително важно да съобразите срока на CD с крайната си цел за спестяване. Искате абсолютно най-високата ставка: Ако сте решени да заключите най-високата лихва можете да оцените, 1-годишните компактдискове са типът акаунт, който трябва да потърсите днес. Много от тези компактдискове предлагат цени, по-високи от другите условия на компактдискове и по-високи от високодоходните спестовни сметки. Заключването на CD процент от 5,30% до 5,40% APY днес може да ви помогне да добавите стотици към баланса си само за една година. Може да искате да смените акаунта си по-късно: Невъзможно е да се предскаже накъде могат да отидат лихвените проценти в бъдеще, но по-краткият срок на CD ви дава гъвкавостта да правите промени, ако е необходимо. Ако смятате, че има шанс лихвите да продължат да се покачват през следващата година, може да се чувствате сигурни, като знаете, че можете да изтеглите баланса си само след 12 месеца и да го преместите в по-печеливша сметка.

Кога да изберете 5-годишен компактдиск

Напротив, ето някои моменти, когато 5-годишен компактдиск може да има най-голям смисъл:

Няма да имате нужда от парите си известно време: Ако знаете, че имате много дълъг срок, преди да имате нужда от достъп до парите си (и имате отделна сметка за всички спешни разходи), 5-годишен компактдиск може да има смисъл. Можете да гарантирате, че парите ви са в безопасност без никакъв пазарен риск и можете да се насладите на вградения буфер от наказателна такса, която ви предпазва от харченето им за нещо извън първоначалната ви цел. Притеснявате се от падането на лихвите: Въпреки че лихвите се покачват днес , те ще трябва да се върнат в крайна сметка. Ако се притеснявате, че лихвите могат да паднат в бъдеще, може да намерите спокойствие, като заключите страхотна дългосрочна CD ставка днес. Дори и да не е толкова високо, колкото другите опции, пак можете да увеличите баланса си с голяма сума с лихвен процент около 4,5% APY днес. Искате да изградите CD стълба: Винаги има опция да включите както къси, така и дълги срочни компактдискове във вашия спестовен план. Когато създавате CD стълба, можете да поставите част от баланса си в компактдискове с различни срокове (1, 2, 3, 4 и 5-годишни компактдискове, например), така че да получите шанса да заключите днешните цени, като същевременно все още имате гъвкавост за преместване на част от вашите спестявания на различни интервали.

Искате ли да сравните повече краткосрочни и дългосрочни CD опции днес? Намерете най-добрите цени, налични сега тук!

Долната линия

Днешните компактдискове с висока доходност могат да предложат много на спестителите, които искат да запазят своите баланси сигурни, като същевременно печелят лихва. Но изборът между по-краткосрочен 1-годишен CD и по-дълъг 5-годишен CD може да зависи много от това за какво точно спестявате и целите ви за сметката. Ако не сте сигурни кое е точно за вас, помислете за разговор с финансов съветник, който може да ви помогне да преведете през вашите възможности и как те се вписват в индивидуалния ви спестовен план. И преди да решите, не забравяйте да сравните всяка от най-добрите цени за CD, за които можете да се класирате сега.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР