Заключителният Мастърс в Лондон на най-добрите 8 тенисисти в света

...
Заключителният Мастърс в Лондон на най-добрите 8 тенисисти в света
Коментари Харесай

Нов шампион в Лондон

Заключителният " Мастърс " в Лондон на най-хубавите 8 тенисисти в света излъчи нощес нов " Шампион на първенците ", откакто до финалната борба доближиха Доминик Тийм (Ав, №5) и Стефанос Циципас (Гър, №6).
Тийм детронира настоящия първенец на Nitto ATP Finals Александър Зверев и се класира за първи път на край в Лондон. Световният №5 се възползва от грешките на немеца в основните моменти и го преодоля със 7:5, 6:3. С това австриецът си подсигурява да приключи под №4 сезона без значение от резултата във финала. Това е и върховата му позиция, която е изкачил за първи път през 2017 година
Дебютантът в шампионата Циципас пък надигра Роджър Федерер (Швейц, №3) също в поредни сетове - 6:3, 6:4, и също ще оспорва купата за първи път.
26-годишният австриец и 21-годишният грък ще играят за 7-и път, като по-опитният тенисист води общо с 4:2 на младока и с 3:1 на хард. За последно двамата играха преди месец във финала в Пекин (АТП 500) и там Тийм победи.
„ Това за мен е просто една огромна, огромна фантазия, която се сбъдна. Изглежда ми нереално “, сподели австриецът, който за четвърти път взе участие във финалния " Мастърс " и впечатли с успехите си против Новак Джокович (Сърб, №2) и Федерер, а нощес игра 25-ия си край в Тура с вярата да завоюва шеста купа тази година. И без нея той е тенисистът с най-вече отличие през сезона.
Зверев пък загуби за шести път от Теийм при единствено 2 победи и пропусна да се класира на четвърти край за сезона.
" Мачът беше много равносилен, само че Доминик игра доста добре от главната линия, а аз играх на практика без ретур. Посрещах доста неприятно, не сложих задоволително напрежение върху сервиса му. Когато успявах да го направя, той изпълняваше положителни начални удари, печелеше хубави точки. Заслугата е негова. Изиграх неприятен гейм във втория сет и няколко момента по-късно мачът завърши ", разяснява Зверев, който през годината има единствено 1 купа (в Женева), по активът му в края на сезона е 44-25 като за четвърти следващ път приключва с над 40 победи, въпреки и единствено на 22 година
„ Да завърша годината като №7 в света за мен е необикновено, имайки поради всички неща, които се случиха. Не мислех, че ще го направя. От тази позиция, краят наподобява положителен. Разбира се, отчаян съм, тъй като желаех да печеля повече шампионати. Исках да играя по-добре на огромните съревнования.
След US Open започнах да играя доста, доста по-добре. Надявам се, че ще мога да пренеса това в идващия сезон, ще забележим. Мисля, че следващата година ще забележим нов първенец от Големия шлем. Ще забележим кой ще бъде това, тъй като младите момчета демонстрират превъзходен тенис. Може да е Даниил Медведев, може да е Стефанос, може да е Доминик. Аз също съм в тази група, уповавам се. Ще забележим какво носи новата година. Но мисля, че ще бъде доста вълнуваща за младите състезатели “, разгласи Зверев.
Рекордьорът по трофеи от Големия шлем Федерер пък пропусна 11 от 12 брейкбола в полуфиналния мач против дебютанта Циципас и това бе решаващо шесткратният първенец в Лондон да отпадне в подстъпите на финала. Световният №6 и 20-кратният първенец от Шлема изиграха мач на извънредно високо равнище в „ O2 Arena “. Форхендът и бекхендът на гърка бяха на най-хубаво ниво и по този начин той не разреши на 38-годишния деец да запише победа №60 на Nitto ATP Finals, както и да се класира на 11-ия си край в конкуренцията. Представителят на " идващото потомство " изравни до 2-2 салдото си с Маестрото и посочи, че е горделив от триумфа си в „ психическата борба “. Федерер обаче го отвърна, че „ Да изпълняваш сервис в тялото с въртеливо придвижване и да предизвикаш неточност – не знам дали това е психическа резистентност “, сподели 38-годишният деец. „ Разбира се, той не позволи двойна неточност, не направи нещо неуместно, а беше корав като камък. Разочарован съм, че не съумях да играя по-добре. Когато го правех и намирах верния път, още веднъж бързо пропусках шанса си. Мисля, че от дълго, дълго време насам не се бе случвало да бъда продънен в гейм, в който бъркам два удара над глава. Опитах всичко, което можех, в случай че би трябвало да бъда почтен. Опитах да го трансферирам, да остана на главната линия и да играя оттова. Опитах и да излизам напред. А през по-голямата част от мача в действителност пробвах да играя във вътрешността в корта и да бъда нападателен. Но, несъмнено, в никакъв случай не е елементарно против него, защото той също е нападателен. Винаги поема топката доста рано “, сподели Федерер.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР