Заключения, свързани с оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, е

...
Заключения, свързани с оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, е
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС обсъждат план за Брекзит без сделка

Заключения, свързани с отдръпването на Англия от Европейския съюз, е една от точките в започващото в Брюксел през днешния ден съвещание на Европейския съвет. Председателят му Доналд Туск заяви, че ще бъде разискван проект при положение, че постигнатото съглашение с Лондон не влезе в действие.

Пред европейските водачи ще приказва и английският министър председател Тереза Мей.

Европейски Съюз към този момент съобщи, че предоговаряне на договорката не е допустимо, тъй че колкото и да е амбициозна задачата в Брюксел Тереза Мей ще би трябвало да се задоволи единствено с гаранции - в най-хубавия случай освен политически, само че и правни - че „ защитният механизъм “ ще бъде краткотраен и че няма заплаха Обединеното кралство да остане вечно в митническия съюз.

Не е несъмнено обаче дали това ще бъде задоволително за депутатите от всички партии в Камарата на общините, с цел да гласоподават нейната договорка за Брекзит.

Мей отива в Брюксел единствено 12 часа откакто получи избор на доверие като водач на нейната Консервативна партия, само че фактът, че 117 депутати гласоподаваха срещу нея демонстрира, че в случай че те не престават да са несъгласни с нейната политика, вотът в Народното събрание ще бъде изгубен, в случай че подобренията по договорката са единствено козметични. А това може да приближи страната към излизане без договорка.

Както означават английски политически коментатори, за този сюжет Европейски Съюз наподобява по-подготвен в сравнение с Обединеното кралство.

Заради вота нощес Тереза Мей отсрочи срещата си с ирландския министър председател Лео Варадкар, само че доскоро бе обявено, че тя въпреки всичко ще беседва с него преди съвещанието на европейските водачи.

Според Ройтерс Европейски Съюз „ е подготвен да обмисли какви спомагателни уверения могат да бъдат предоставени “ на Англия за защитната мярка за Северна Ирландия и за проектоспоразумението за Брекзит. Агенцията се базира на проектодокумент, който Европейски Съюз приготвя, с цел да показа на премиера Тереза Мей, с който документ тя би трябвало да убеди депутатите в английски парламент да одобрят съглашението за Брекзит.

Но външният министър на Германия Хайко Маас съобщи, че страната му не е подготвена да предоговаря защитната мярка за Северна Ирландия, записана в проектоспоразумението за Брекзит. „ Текстът на проектоспоразумението не е основа за полемики, а основа за взимане на решения “, акцентира той.

Освен Брекзит, на съвещанието на съвета ще бъде разискван и бюджетът на Европейския съюз, както и обстановката в Азовско море след случая със арестуваните от Русия украински моряци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР