Заключението в доклада е, че в 32 държави (т.е. почти

...
Заключението в доклада е, че в 32 държави (т.е. почти
Коментари Харесай

Freedom House: В поне 18 държави са манипулирани избори чрез онлайн дезинформация

Заключението в отчета е, че в 32 страни (т.е. съвсем половината анализирани) е записано понижаване на свободата на интернет и измежду тях се открояват Украйна, Египет и Турция.

Още по тематиката
Мери Хокадей: Медийните и софтуерните компании съществено би трябвало да обмислят ролята си

Директорът на BBC World Service English пред " Капитал "
10 ное 2017
Проучване: Опитът на популистите да дискредитират водещи медии се проваля

Топи се доверието към вести, популяризирани през обществените мрежи, за дезинформация и агитация
31 окт 2017 В най-малко 18 страни по света, в това число Съединени американски щати, през последната година е записано значително манипулиране на публичното мнение през интернет и потребление на тактики за дезинформация преди и по време на предизборни акции. Последното е асъдействало за седма поредна година да понижава свободата на световната осведомителна мрежа - това е едно от главните изводи в годишния отчет Freedom on the Net 2017 на основаната в Съединени американски щати неправителствена организация Freedom House.

В името на националната сигурност

В него се споделя още, че рекорден брой държавни управления лимитират мобилния интернет в името на политически цели и с опрощение, че това се прави в името на националната сигурност. В множеството случаи тази процедура се ползва в региони с етнически и религиозни малцинства и е съпроводено със засилени физически и механически офанзиви против правозащитници и самостоятелни медии, написа dnevnik.bg.
Тази година организацията е анализирала 65 страни, в които живеят 87% от потребителите на интернет, и обгръща интервала от юни 2016 до май 2017 година

Режимите в Китай и Русия са пионери в използването към този момент над 10 години на подривни способи за изкривяване на онлайн полемики и заглушаване на недоволството в интернет. Но по техните стъпки вървят и други държавни управления и това се трансформира в огромна опасност за интернет като технология, предоставяща доста повече независимост на хората, споделят създателите. Характерно е също, че стартирането на подправени вести, потреблението на автоматизирани профили за всеобщото им разпространение, агресивното злословене на съответни публицисти и сеенето на разединение в обществото се ползва в забележителна степен вътре в личната страна за задържане на властта.

При това за разлика от директната цензура под формата на блокиране на избрани уеб сайтове, както и манипулирането на наличие, е мъчно да се засече и е комплицирано да се води битка с него, в това число поради внушителния брой хора и ботове, ангажирани с такива акции.

Ефектът върху демокрацията и гражданската интензивност е напряко унищожителен, тъй като избрани държавни управления си построяват мрежи, в които целеустремено хвалят самите себе си, а мнението на неправителствени организации и елементарни жители е изтласкано в периферията. Нещо повече - като конструират визия, че ги поддържат болшинството от хората, управляващите си основават оправдания без либерален спор да подхващат офанзиви против политическата съпротива и да вкарват антидемократични промени в закони и институции.

По-малка независимост в интернет

Контрирането на всичко това изисква време, запаси и досетливост. Първата крачка е образоване на популацията по какъв начин да разпознава подправени или подвеждащи го вести и мнения, а след нея би трябвало да се вкара повече бистрота кой заплаща за политическа реклама и разпространението ѝ онлайн и отвън интернет.

Технологичните компании също имат своята отговорност - те би трябвало да си ревизират логаритмите за разпространение на вести и да са по-активни в блокирането на ботове и подправени профили, настоящи в името на недемократични цели.

Заключението е, че в 32 страни (т.е. съвсем половината анализирани) е записано понижаване на свободата на интернет и измежду тях се открояват Украйна, Египет и Турция. Причината украинците да попаднат в тази категория е блокирането в името на националната сигурност на известната в рускоезичните среди обществена мрежа " ВКонтакте " и търсачката Yandex, както и засилените офанзиви и принуждение, в това число ликвидиране, над публицисти.

Едва в 13 страни е записано възстановяване на ситуацията, само че най-вече с дребни корекции. Съединени американски щати не са измежду тях. За трета поредна година Китай е страната с най-голяма принуда против свободата в потреблението на интернет - нещо, което беше изключително очевидно в навечерието и по време на конгреса на компартията през октомври 2017 година Критици на държавното управление получиха до 11 години затвор поради издание на публикации в основани в чужбина уеб сайтове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР