Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията

...
Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията
Коментари Харесай

Открива се 49-ото Народно събрание

„ Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се! “. Това е клетвата, която новоизбраните депутати в 49-ото Народно заседание ще положат през днешния ден на тържественото съвещание, с което ще бъде открит новият парламент.

Както Българска телеграфна агенция вече информира, базирайки се на Централната изборна комисия, в състава му са 58 дами и 182 мъже, толкоз, колкото и в 48-то Народно заседание (НС). Средната възраст на народните представители в новия парламент е 46 години.

Доайен още веднъж е Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС), който по Конституция трябва да удари звънеца за началото и да води първото съвещание до избор на непрекъснат ръководител. Най-младият народен представител е още веднъж от ГЕРБ-СДС - Георги Кръстев, роден през 1999 г. 

По традиция отделните парламентарни групи ще заявят в заявления приоритетите и желанията си. След това би трябвало да бъде определено и управление на Народното събрание. В 48-ото Народно събрание „ препъникамъкът “ беше постът на ръководител. Първото съвещание продължи три дни със прекъсване на часовника, като най-после консенсусно Вежди Рашидов получи нужните гласове, с цел да заеме председателското място.

На първото съвещание на 49-ото Народно заседание ще участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният министър председател Гълъб Донев и членовете на служебното държавно управление. Поканени са представители на Конституционния съд, на правосъдната власт, на разнообразни държавни институции, на дипломатическия корпус и на записаните в страната вероизповедания. Към предходните президенти и ръководители на Народното събрание също са отправени предложения да бъдат посетители на първото съвещание.

Политическите сили в 49-ия парламент вече разпределиха местата си в пленарната зала и стаите, в които ще бъдат групите. 

Погледнато от парламентарната естрада „ ИТН “ ще бъдат извънредно вдясно, до тях ще са ГЕРБ-СДС. Централния блок ще си разделят депутатите от „ Възраждане “ и „ Продължаваме промяната – Демократична България “, до тях ще бъдат Движение за права и свободи и извънредно вляво – „ Българска социалистическа партия за България “. Всички групи ще имат места на първия ред.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР