Закъсняваме с кризисните мерки за запазване на психичното здраве в

...
Закъсняваме с кризисните мерки за запазване на психичното здраве в
Коментари Харесай

Експерт: Всяко овладяване на криза изисква мерки на психично ниво, ние не правим нищо

Закъсняваме с спешните ограничения за опазване на психологичното здраве в условия на зараза, а всяко преодоляване на рецесия изисква сходни ограничения, другояче последствията са тежки , предизвести от ефира на БНР проф. Ваня Матанова, началник на Института за психологично здраве и развиване. " Още никой не приказва за психологичното ни здраве след отминаване на епидемията, добави тя.
Помощта сега е неорганизирана, спорадична и на непринуден принцип , добави Ваня Матанова, визирайки психическите съвещания от обособени експерти и сдружения, които обаче не са израз на държавна политика. (вижте къде можете да я получите). А такава би трябвало да има изключително в този момент: " Ако ограниченията за ограничение – тези, които в този момент са въведени, са навременни, верни, положителни, няма ограничения за психологичното здраве . Това го споделям изрично. Даже в Медицинския съвет, който беше образуван към Министерския съвет има топспециалисти, само че психологичното е показано единствено с психиатър (д-р Цветеслава Гълъбова – бел.ред.), което е несъответно на това, което би трябвало да се случи. Там закъсняваме с ограниченията. Всяка една рецесия, с цел да бъде овладявана на самостоятелно и на общностно равнище, би трябвало да се работи на психологично равнище, от психолози най-много. Ако това се изпусне, последствията на психологично равнище, на психологично действие, ще бъдат доста по-тежки ", сподели експертът.
Психолог: Има тактики за справяне със засилващата се тревога поради COVID-19
Институтът за психологично здраве и развиване е провел две проучвания от началото на рецесията с ковид у нас: едното след оповестяването на изключителното състояние, а другото наблюдава динамичността по-късно. (ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ) 
Едното проучване на института е фокусирано върху фамилните връзки по време на пандемията : " Да, фамилиите се събраха, само че на един от въпросите ни в анкетата – " Как оползотворявате свободното време, когато сте дружно? ”, доста огромен % дадоха отговор " Всеки прави нещо поотделно ". Което значи, че физическото пространство за фамилията е едно, те са у дома, само че психологичното пространство не е едно. Имаше и отговори " Сплотихме се повече ", само че значителен % отговори бяха свързани с това,че " все по-често се караме, все по-често имаме спорове ", посочи проф. Ваня Матанова.
Обобщението от другото проучване е такова: информираността пораства, само че има комплициране по отношение на природата на ковид и по какъв начин да се предпазваме, което пък води до подозрения в ограниченията : " По-голяма част от интервюираните заявяват, че ще съблюдават ограниченията и ги съблюдават, само че за тях това е доста мъчно, което значи, че с придвижване на времето тази компликация евентуално ще се усили и може да се чака, че ограниченията ще стартират да бъдат нарушавани ”, разяснява проф. Матанова.
Психолог: Има тактики за справяне със засилващата се тревога поради COVID-19
Изследването записва много огромни равнища на тревога и комплициране. Във втората фаза на проучването се появява и страхът – както във връзка с личното здраве и това на околните, по този начин и във връзка с идното след епидемията, посочи Ваня Матанова.
За доста от хората се съкратява времето до предстоящите финансови усложнения : " Ако на първия стадий от проучването те са планували това да се случи до месец или два, в този момент виждат опция да бъдат затруднени финансово след една седмица ", добави проф. Ваня Матанова.
ИЗВОДЪТ: " Изобщо няма към този момент отговор " Подготвен съм за всякаква рецесия ". Страхът стартира да нараства във връзка с двете плоскости – здраве и стопанска система. "
 
Бъдете виновни, търпеливи и здрави!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР