Закъсали заради икономически проблеми и кризата с Covid-19 държави предимно

Закъсали заради икономически проблеми и кризата с Covid-19 държави предимно ...

Еврозоната се разцепи по идеята да тегли общ коронадълг.


Закъсали заради икономически проблеми и кризата с Covid-19 държави предимно от Южна Европа се опитват да възродят старата идея от предишната криза еврозоната да емитира общ дълг. Този път претекстът е борбата с Covid-19, поради което новият инструмент е наречен коронаоблигации.

За емитирането на коронаоблигации настояват 9 водещи страни в ЕС, много от които са в тежки финансови или епидемиологични проблеми – Франция, Белгия, Гърция, Италия, Ирландия, Испания, Люксембург, Португалия и Словения. Държавите са пратили общо писмо до председателя на Европейския съвет Шарл за създаване на съвместен дългов инструмент в подкрепа на икономиката в условията на пандемията от коронавирус.

Този път опитът да се прокара идеята върви с обещанието, че инструментът ще се ползва еднократно и само във връзка с коронакризата.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, която е французойка по националност, също е призовала снощи на видеоконфенция финансовите министри от еврозоната да обмислят еднократно емитиране на "коронаоблигации" в битката срещу епидемията.

Според нея "трябва сериозно да обмислим този вариант освен инструментите на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ - ESM)" - спасителния фонд, който има неизползван кредитен капацитет от 410 милиарда евро.

Източник: mediapool.bg