Закъсалата за пари ТЕЦ Марица-изток 2 търси банки за заем

...
Закъсалата за пари ТЕЦ Марица-изток 2 търси банки за заем
Коментари Харесай

ТЕЦ Марица-изток 2 се нуждае от 25 млн. лева за оборотни средства

Закъсалата за пари Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " търси банки за заем под формата на овърдрафт. Той ще бъде с предел от 25 млн. лева, излиза наяве от оповестената социална поръчка. Намерението на централата е да употребява овърдрафта като оборотни средства за покупка на първични материали, материали и други нужни за действието на теца артикули, съобщи 3е-news, представен от в. " Сега ". Заемът няма нищо общо с парите, нужни на теца за покупка на парникови излъчвания - разход, който бе напът да банкрутира компанията .
Основното условие на държавната централа е да не се търси поръчителство по заема. Едната позиция е за 15 млн. лева, а другата е за 10 млн. лева, демонстрират още документите. Кандидатите за процедурата могат да подават предложения до 1 април, като те ще бъдат отворени още на идващия ден. Договорите се чака да влязат в действие или от датата на подписване, или най-късно до 7 май.
Преди седмица стана ясно, че спасяването на " Марица-изток 2 " ще коства скъпо и връщането й към живот още веднъж ще бъде платено от компанията майка - Българския енергиен холдинг. За задачата мегаструктурата счита да усили капитала на теца с към 600 млн. лв.. Преди това да стане обаче, България би трябвало да получи позволение от Брюксел.
В същото време през днешния ден е първото съвещание по делото на съдружие " За Земята - достъп до правораздаване ", което апелира решението на екоминистерството от края на 2018 година за актуализация на разрешителното на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". С решението на Нено Димов централата на процедура може безсрочно да не съблюдава новите екоизисквания.
Толерираната от институциите електроцентрала замърсява със серен диоксид региона на Гълъбово, а съгласно последните компютърни модели токсичният облак се разгръща над цяла Южна България и стига чак до Солун, акцентират от " За Земята ". " Настояваме институциите да кажат за какво " Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 работи без нужните вложения в екологичност, тежи на енергийната система с негативните си финансови резултати и непрекъснатата потребност от държавна поддръжка с неразбираем принцип ", съобщи Меглена Антонова от " Грийнпийс -България ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР