Заканите на българската власт се сбъднаха. Стотици украинци, които не

...
Заканите на българската власт се сбъднаха. Стотици украинци, които не
Коментари Харесай

Държавата се провали! Стотици бежанци се събудиха зад телената ограда на бежанския център в Елхово

Заканите на българската власт се сбъднаха. Стотици украинци, които не участваха в държавната стратегия за пренасяне или сами не си откриха заслон, преспаха зад телената ограда на бежанския център в Елхово.

Точната численост се прецизира, защото някои от тях - към 50, не пожелаха да останат. Те обясниха, че им е било казано, че ги пращат в Сарафово. Бяха стреснати от изискванията зад оградата, още веднъж се оплакаха от липса на връзка с институциите. И откакто престояха часове в рейсовете с безрезултатна вяра да бъдат върнати край морето, сами поеха с таксита към Бургас.

Вероятно към 600 души преспаха в центъра. Сред тях пък имаше и хора, признателни за гостоприемството на България. БНР заяви, че нощта е минала умерено.

В лагера има и доста деца, въпреки изискванията да са неприятни. Той е с потенциал от 1768 места. В 221-те фургона се чака да дойдат през днешния ден още към 500 украинци.

Българска национална телевизия заяви за 20 души, които не харесали ученическа база в Горна Оряховица. Преместили са се в хотел.

Голяма част от украинските бежанци отхвърлиха да влязат във фургоните, които се намират във краткотрайните разпределителни центрове, поради изискванията в тях и стояха часове наред в рейсовете.

„ Организация – нула, информация – нула. Нищо! Излязохме от рейса и ни оставиха”, показа една от бежанките.

Друга съобщи, че си потегля. „ Мислите ли, че хората след войната могат да останат тук? Аз мисля, че не. Децата ни са уплашени”.

Трета изрази вяра, че би останала във фургоните до 5 дни, само че се надява скоро да им бъдат предоставени по-добри условия.

„ Бяхме в Обзор. Хотелът беше превъзходен. Посрещнаха ни прелестно, благодарим много”, споделя една от украинките.

„ Тук ни доведоха като заложници. Избягахме от войната, с цел да търсим човешки условия. Не ни дадоха никаква информация къде отиваме. Мястото наподобява като затвор. Тоалетната е обща. Как може на слънце да се живее в този фургон?”, описа Света.

Жената не пожела да остане там и си потегли. За тези, които се съгласят да останат, има 306 фургона.

„ Те са с по 4 кревати на вишки - 2 по 2. Санитарните възли са отделно”, разясни контрольор Димитър Димитров от центъра.

Фургоните няма климатици, за които в този момент тече социална поръчка. Осигурена е вода и храна. Хората ще могат свободно да го напущат и излизат в града.

„ Държавата е направила всичко належащо. Това са опциите към сегашния миг. Който се отхвърля от тази помощ, попълня декларация за отвод и ние повече нямаме ангажимент към него”, съобщи Васил Александров, регионален шеф на Ямбол.

Първата настанила се в центъра в Елхово беше Юлия. Тя дойде в нейните две деца.

„ Искам да се върна вкъщи. Надяваме се, че ще останем тук единствено няколко дни, след което ще ни настанят при по-нормални условия”, сподели тя.

Имаше и такива, които не останаха разочаровани.

„ Ние смее доста признателни на България за това, че ни приехте. Живяхме два месеца в Златни пясъци в първокласен хотел. Видяхме по какъв начин проведено ни приехте. Щастливи сме, че не сме при войната, че се намираме под спокойно небе. Виждаме, че сме предпазени. Има камери с видео наблюдаване. Нашите деца живеят умерено. Благодарим ви”, показа една от дамите.

Около среднощ в центъра за настаняване в Елхово дойде и ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева. Тя удостовери, че през днешния ден се чака идването на още украинци. Те остават в разпределителния центът до 72 часа, след което се пренасочват.

„ Просто тук е буферен център до 72 часа. Това е по този начин нареченият филтър или триаж, с цел да се приоритизират хората със по-специфични потребности. Това е смисълът на буферната зона. След това се насочват, вършат се групи и описи, в случай че хора са се сближили, до момента в който са били на един хотел, може някаква група, да кажем 40-50 индивида, да бъдат ориентирани и надлежно към почивна база, тъй че да не се разделят, откакто са основали една миниобщност. Вече разбрах, до момента в който идвах по пътя, че има една жена на инсулин. С нейните придружители, както и други в случай че има в такова уязвимо състояние с бебенцата, да бъдат ориентирани към този момент към почивни бази, с цел да могат да се настанят в условия, в които да изкарат до 31 август, както е втората фаза на програмата”, изясни ръководителят на ДАБ.

Вчера, 31 май, изтече тримесечната държавна стратегия за обезпечаване на заслон. Чрез нея с по 40 лева за нощувка бяха финансирани хотелиери, което даде опция украинците да бъдат настанявани в три, четири или пет звездни обекти край морето. Мнозина в този момент останаха в тях по новите условия на програмата - посредством доплащане към 15-те лв., финансирани от страната.

Хиляди други излязоха на свободен наем или се върнаха в Украйна. Има и такива, които се съгласиха да бъдат преместени в държавни бази навътре в страната.

От през днешния ден следобяд морските хотели, в които бяха настанявани украинци, би следвало да са напълно свободни за банкет на нормални туристи.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР