Заканата на Северна Корея, че ще прати залп от балистични

...
Заканата на Северна Корея, че ще прати залп от балистични
Коментари Харесай

Предизвикателството от Пхенян: Ще свалят ли САЩ ракетите на Ким?

Заканата на Северна Корея, че ще прати залп от балистични ракети покрай Гуам в Тихия океан, където Съединени американски щати имат военни бази, може да ускори натиска върху Вашингтон да задейства своята система за противоракетна защита за милиарди долари и да смъкна ракетите във въздуха.

Северна Корея готви проект за ракетни удари по американския остров
 
Ако е застрашена американска територия, ответните дейности са явни. Но в случай че се чака ракетите да не ударят острова - декларираната цел е да ударят водите край крайбрежията му - постановат ли се ответни дейности? И вероятни ли са те?
 
Отговорът не е елементарен
 
Северна Корея твърди, че е в заключителния стадий от правенето на проект да изстреля четири балистични ракети със междинен обхват над Япония до водите край остров Гуам, където са основани към 7000 бойци на Съединени американски щати и живеят към 160 000 цивилни американци.
 
Гуам е стартова точка за американски стратегически бомбардировачи, които Северът (буквално сплескан от бомбите на Съединени американски щати през Корейската война 1950-53 г.) възприема като особена опасност. Бомбардировачи на Съединени американски щати прелитаха няколко пъти над Корейския полуостров, с цел да показват американската мощ след ракетните проби на Пхенян.

Какви са възможностите за война сред Северна Корея и Съединени американски щати
 
За разлика от предходните изстреляни ракети, паднали много покрай севернокорейската територия, изстрелването на бараж към Гуам би било извънредно провокативно и съвсем изискващо отговор. Обаче опитите за прехващане на ракетите биха сложили начало на нов кръг от евентуални закани.
Ето какви са разсъжденията:
 
АРГУМЕНТИ " ЗА "
 
Всяка ракета, изстреляна от Северна Корея, я приближава до придобиването на надеждна нуклеарна мощност, способна да порази континенталната територия на Съединени американски щати или техни съдружници, както и военни обекти в Азия. Ким Чен-ун внезапно усили темпото на ракетните разработки на Севера и мнозина специалисти считат, че до година-две той ще разполага с междуконтинентални балистични ракети, способни за поразяват огромни американски градове.
 
Северна Корея към този момент има балистични ракети, които могат да поразят Япония - основен съдружник и хазаин на към 50 хиляди американски бойци. Много е евентуално Северът да е в положение да нападна Япония и базите на Съединени американски щати с нуклеарни, химически или биологически бойни глави. Но сигурно Северът се нуждае от още проби, с цел да донастрои техническите параметри.

Тръмп заплаши Северна Корея с огън и гняв
 
В частност остава подозрително дали е усъвършенствал технологията си за завръщането в атмосферата на бойните си глави. Освен това би трябвало да образова бойци да работят дейно на земята, с цел да поддържат в цялостна подготвеност нуклеарните бойни глави и ракетите.
 
Свалянето на ракети на Севера ще му сътвори усложнения в събирането на нужните полетни данни. А в случай че неговите ракети покажат, че не могат да се мерят с прехващачите на Съединени американски щати, вероятно Ким Чен-ун ще бъде принуден да премисли два пъти, преди да прати нови ракети.
 
Прехващането на ракета над открития океан има спомагателното преимущество, че не е директна офанзива против самата Северна Корея. То ще изпрати доста мощно обръщение, само че оставя повече пространство за деескалация, в сравнение с нанасянето на предпазен удар по военни обекти или други цели на земята.
 
АРГУМЕНТИ " ПРОТИВ "
 
Големият проблем е, че възможен крах ще бъде освен позорен, само че може същински да отслаби позициите на Съединени американски щати повече, в сравнение с в случай че не се прави нищо.
 
Съединените щата наляха милиарди долари в своята система за противоракетна защита и продадоха системи за стотици милиони на свои съдружници, в това число противоречивото разполагане на свръхмодерната система THAAD в Южна Корея.
 
Американските въоръжени сили направиха от май до момента две изпитвания на прехващачи на междуконтинентални балистични ракети. Официални източници ги окачествиха като сполучливи, само че критици настояват, че тестванията не са били осъществени в реплика на действителни условия, с цел да се считат за задоволително достоверни.

Тръмп прикани страните да бъдат " твърди и решителни " към Северна Корея
 
Неутрализирането на ориентираните към Гуам ракети ще изисква сполучливо прехващане над Японско море от основаните на море ракети " Ес Ем-3 " или от основаните на Гуам " Пи Ей Си-3 " (Пейтриът). Разположените на транспортен съд отбранителни системи са предопределени за заличаване на ракети по средата на полета им, до момента в който основаните на суша поразяват всевъзможни ракети, когато наближават и са в заключителната фаза на летеж.
 
Много подозрително е обаче дали едната или двете системи ще съумеят да смъкват целия залп от четири севернокорейски ракети. Президентът Доналд Тръмп загатна през вчерашния ден, че отбранителните системи се нуждаят от укрепване, като сподели пред кореспонденти, че Съединени американски щати ще изхарчат още милиарди за тях.
 
Неуспех в прехващането евентуално ще насърчи Севера да реализира още по-бърз прогрес. Той би имал вцепеняващ психически резултат върху съдружници като Япония и Южна Корея, които може да изискат да изградят свои нуклеарни сили без значение от Вашингтон. А в това време е допустимо конкурентни сили като Китай и Русия да видят в в проявената уязвимост късмет да прокарат свои по-агресивни политики.

Северна Корея осъди новите наказания на Организация на обединените нации
 
Даже и да бъде сполучлива, политиката за събаряне на ракети безспорно ще увеличи напрежението и ще сложи в неудобно състояние американските съдружници по фронтовите линии. И най-лошото - в случай че американските планове не са ясни, възможен опит за прехващане на ракета може да бъде общопризнат неправилно от Пхенян - или от Пекин, или от Москва - и да прерасне в същинска война със пукотевица.
 
А на техническо ниво, както Северна Корея получава с всяко изстрелване скъпа информация за капацитета си, по този начин вършат и американските военни. Свалянето на ракети ще прекъсне придобиването на тази разследваща информация.
 
ИЗВОД
 
Ако Съединените щати следват тази тактика, би трябвало да имат голяма убеденост в триумфа. И тя несъмнено изисква цялостната поддръжка на техните съдружници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР