Зак Уилкокс изживял най-хубавите си години, когато бил на 19,

...
Зак Уилкокс изживял най-хубавите си години, когато бил на 19,
Коментари Харесай

20 години в организма: Разяждаща стомаха бактерия причинила рак и довела до смъртта на мъж

Зак Уилкокс изживял най-хубавите си години, когато бил на 19, пътувайки с раница из Индия. Но през последната седмица от приключението си се прибрал в дома на майка си в Бат, Югозападна Англия. Той бил болен и имал диария в продължение на три седмици, само че не осъзнавал, че това може да е нещо доста по-сериозно и да се дължи на бактерия, която ще коства живота му.

Зак умира на 40-годишна възраст през 2021 година, единствено три месеца откакто му оповестяват, че има рак на стомаха. Майка му, 77-годишната Ребека Уилкокс, има вяра, че ракът му е породен от зараза, породена от стомашно-чревна бактерия - Helicobacter Pylori, за която след резултатите от биопсията тя подозира, че е прихванал по време на пътуванията си в Индия преди години.

Zak Wilcox died three months after being diagnosed with stomach cancer, believed to have been caused by a bug he caught in India 20 years ago.
— ITV News West Country (@itvwestcountry)
" Ако знаеше, че трябва да си направи тест за H. pylori при завръщането си от Индия, където над 80% от популацията носи тази бактерия, през днешния ден той към момента щеше да е тук. Бактерията стои в лигавицата на стомаха в продължение на години, от време на време десетилетия, преди да стане съдбовна. Симптомите на рака на стомаха или не съществуват, или са толкоз леки, че хората ги одобряват за неприятно храносмилане, до момента в който не стане прекомерно късно ", споделя майката на четири деца пред Mirror.

Данните сочат, че в международен мащаб почти 90% от случаите на рак на некардиума - главната част на стомаха - се дължат на зараза с H. pylori, съгласно Националната здравна библиотека. Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите отбелязва, че H. pylori е една от най-разпространените хронични бактериални инфекции в света . Около две трети от популацията на планетата е инфектирано с нея, като тя е по-разпространена в разрастващите се страни, да вземем за пример в Азия и Южна Америка.

Изглежда, че краткосрочните пасажери са изложени на невисок риск от заразяване с тази бактерия, която най-често се хваща от храна и вода, нечисти с фекалии , само че някогашните емигранти и дълготрайните пасажери могат да бъдат изложени на по-голям риск. Според Националния институт по рака хроничната зараза от този тип предизвиква продължително инфектиране, което може да докара до някои типове рак .

Въпреки това Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) твърди, че защото H. pylori е зараза, която се среща както в Обединеното кралство, по този начин и в чужбина, понастоящем няма данни, които да сочат, че пътуването е рисков фактор за развиване на инфекцията. Ребека споделя, че синът ѝ е бил съзнателен във връзка с хигиената и е знаел, че би трябвало постоянно да си мие ръцете, когато е пътувал с раницата, и е следил да не пие вода от чешмата. По това време той е считал, че е хванал бактерията от храната там - защото тя може да се измие в чешмяната вода.

Прехвърляйки се 20 години обратно, Ребека си спомня, че в интервала от 2015 до 2019 година, когато Зак се преместил още веднъж при майка си, той се оплаквал от неприятно храносмилане с храни, с които в никакъв случай не е имал проблеми, като да вземем за пример мекици. След това през септември 2020 година Зак, който е софтуерен инженер, почнал да изпитва по-силни болки в стомаха.

Ребека споделя, че персоналният доктор не му дал нищо, само че когато се върнал на идващия месец през октомври 2020 година, го записали за ендоскопия за януари 2021 година Но към ноември той бил откаран в болница с ужасяващи болки. Поставили му морфин и му създали разнообразни проучвания, които три седмици по-късно посочили, че има рак на стомаха. Той по този начин и не стигнал до ендоскопията, защото към този момент умирал.

" Беше изцяло опустошително. Когато чух, че има рак, все едно ме удариха с бейзболна бухалка по корема. Не можех да допускам - на пръв взор той беше здрав и в добра форма, хранеше се добре и пиеше единствено в компания. Беше извънредно ", споделя Ребека.

Лекарите споделили на Зак, че му остават сред два и пет месеца живот , и го посъветвали да не се подлага на химиотерапия, която би увредила имунната му система, в случай че му се наложи да се оперира. В резултат на рака " положителният, занимателен, ослепителен " наследник на Ребека станал слаб, откакто изгубил тегло с тревожни темпове. Той даже носи скоби, с цел да придържа панталоните си.

" Беше доста нападателен. Той губеше тегло с такава скорост. Изчезваше пред очите ни, беше изтощен от самото начало. Ставаше все по-слаб и по-слаб. За Нова година му купихме електрически скутер, с цел да се придвижва, той просто ставаше все по-зле и по-зле " , продължава пенсионираната майка на четири деца.

Ракът блокирал стомаха му и по тази причина през януари 2021 година той се подложил на интервенция за отстраняването на образуванието - в миг, когато лечебните заведения не са можели да одобряват гости на фона на блокирането от COVID-19. След интервенцията те решили, че има резултат, единствено че той се прибрал вкъщи, с цел да почине няколко седмици по-късно.

След неочакваната му и опустошителна гибел на 9 март те се борили да бъде направена биопсия, с цел да видят дали ракът на Зак е генетичен, както са предполагали. Това било тестване за членовете на семейството, които се страхували, че някой от тях може да е идващият. Но една година по-късно тестванията се оказали негативни, а през февруари 2022 година фамилията получило позитивна оценка.

Ребека има вяра, че в случай че Зак си е направил HP тест, когато се е върнал от пътуването си и в случай че те са били налични по това време, изходът за фамилията ѝ е щял да бъде напълно друг. Оттогава тя е почнала акция за повишение на осведомеността по отношение на теста за 7 паунда, който може да открие бактерията. Тестът е наличен в Националната здравна работа.

" Знам, че един тест можеше да го избави. Това е рационален тест с антибиотици за лекуване. Те [правителството и агенциите] не предизвестяват за това в препоръките за пътуващи. Предупреждават ви за съответни региони, в случай че се нуждаете от хапчета за малария, и ви предизвестяват за диария... Тази бактерия бавно разяжда стомаха и се заравя в лигавицата, не обича стомашната киселина, тъй че може да не знаете, че го имате ", твърди тя.

" Ако единствено го бяха предизвестили за заплахите от тази бактерия, която СЗО разгласи за канцероген от клас 1 , сигурно щеше да си направи тест за него и в този момент щеше да е тук. Някоя елементарна информация щеше да избави живота му. Но не е имало никаква информация и той си е отишъл. От името на Зак желая да осведомявам другите, че един на ниска цена тест може да избави живота им " , прибавя майката на Зак.

Ребека намира разтуха в повишението на осведомеността за бактерията, защото синът ѝ постоянно е бил благополучен да дава своя принос. Той обичал да оказва помощ на хората и работел по програмен продукт в помощ на слепите, като превеждал онлайн текст на Брайлова писменост. Бил е разпален по въпросите на околната среда и е бил донор на органи, само че заради рака не е могъл да ги подари след гибелта си.

" Той искаше да прави положително. Имаше донорска карта, тъй като искаше да оказва помощ на другите. Това е неговият метод да го направи. Моля, държавното управление да подсигурява, че НЗС и съответните подкрепяни от държавното управление органи ще включат предизвестия за рисковете от заразяване с HP и за съществуването на евтини проби на всички уеб сайтове, предоставящи здравни препоръки за пътуващи, и ще ги разгласяват необятно, където е допустимо, в цялата НЗС ", добави Ребека.

UKHSA работи с комитети като Националния институт за опазване на здравето и високи достижения в региона на грижите (NICE) за създаване на насоки за тестване. Въпреки че не се предлага тестване на всеки пътуващ за тази зараза, актуалните насоки поучават лекарите да тестват за H. pylori лица със признаци, които не съумяват да се оправят със общоприетите режими за угнетяване на стомашните киселини, и лица от високорискови или ендемични страни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР