zajenata.bgВсички сме имали икони в портмонето си в даден период

...
zajenata.bgВсички сме имали икони в портмонето си в даден период
Коментари Харесай

Най- голямата грешка, а всички я правим

zajenata.bg

Всички сме имали икони в портмонето си в даден интервал от живота си, само че дали това е вярно?

Когато бях на към 15 години, кръстницата ми даде малка икона, изобразяваща Св. Мария и ми каза да си я нося със себе си. След това следвах напътствията на кръстницата и в продължение на доста години носех иконата в портфейла си. Веднъж се замислих дали е вярно това? Не опонира ли това на православните догми и не осквернява ли самото изображение на самия светец?

Къде би трябвало да стоят иконите

Иконата в портфейла не е необикновена. Много хора я носят като талисмани и имат вяра, че лицето на светеца сигурно би трябвало да пази и съхранява. Много от нас все още имат висяща икони в колата, носят лицата на светците в джобовете си за шанс и по този начин нататък. Но вярно ли е това?

Иконата е най-вече храм и би трябвало да бъде третирана по съответния метод. Седмият Вселенски съвет формулира учението на църквата за почитането на икони и споделя, че благодарение на икони, изобразените върху тях светии стават обект на нашето съзерцаване, което ни подтиква да ги помним.

Става дума за обстоятелството, че иконата би трябвало да стои на видно място, с цел да можем да я забележим, да се обърнем към нея и да се молим. Иконата, която се носи в портфейла или чантата, не получава подобаваща циркулация. Катедралата взема решение да уважи иконите и да предложи молебствия на светиите.

А колко постоянно се молите пред иконата, която се намира във вашия портфейл?

Купувайки икони, кръстове, амулети и други свещени предмети, ние имаме вяра, че те би трябвало да ни предпазят от злото. Но не тези неща ни пазят, а Бог. Най-важното е искреността във вярата, молитвата и уважението към светите неща и тук граничи с окултизма. Да си мислиш, че иконата в портфейла би трябвало да ти оказва помощ самостоятелно, е илюзия.

Ако човек се отнася към светилището благоговейно, той няма да разреши да носи иконата в портфейла си. В края на краищата, това не е подобаващото място за лицето на светеца. Мястото на иконите измежду пари, кредитни карти и други всемирски неща е несъответствуващ. По същата причина не можете да окачите икони в колата .

Свещениците са уверени, че иконата не би трябвало да влиза в контакт с ежедневните неща. Не знаете къде са лежали парите. Ако има икона в чантата, тогава си коства да я третирате като светилище. Внимателно я поставяйтев торбичка всеки път, не седете на нея и не дръжте портфейла в задния си джоб Милион дребни неща, за които не бихте мислили в всекидневието.

Но най-важното не е даже това, а нашето отношение към облика. Отговорете на въпроса си: за какво носите икона с вас? Ако в действителност е поради Божията обич, да се молим в един сложен миг в лицето на светеца, то това е едно нещо. Въпреки че в този случай е по-добре да не се съхранява иконата в портфейла, а в джобчето на гърдите, където ще лежи единствено изображението.

Ако го носите единствено при положение, за шанс, това е напълно друг въпрос. 

Къде тогава мога да слага икони ? Няма строги правила, само че би трябвало да се следват някои препоръки. Правилното място ще ви каже здравия разсъдък. Можете да поставите иконите в хола, в детската стая, в кухнята и даже в спалнята. Ясно е, че в банята,  ще бъде неподходящо.

Не поставяйте икони наоколо до тв приемника и друго съоръжение. Молитвата изисква цялостна централизация и техниката несъзнателно  разсейва. По-добре е да изберете място, отдалечено от разсейването. Не е належащо да вършиме цялостен ъгъл с икони и да се пробвате да поставите там колкото се може повече лица на светии. Един облик е задоволителен за молитва, стига да е от сърце.

Разбира се, това е неписано предписание, само че доста духовници считат по този начин. Въпреки това, няма строго възбрана. Ако иконата, която носите със себе си, е нещо особено за вас и сърцето ви, то оставете я.

Иконите би трябвало да бъдат третирани с почитание и респект. Напоследък говорихме за това по какъв начин да се държим с тях Писахме и защо иконите в никакъв случай не би трябвало да се изхвърлят .



Носите ли икона в портфейла си? Кажете ни в мненията какво мислите за това.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР