Заинтересованите страни могат до 15.04.2020 г. да уведомят Булгартрансгаз с

...
Заинтересованите страни могат до 15.04.2020 г. да уведомят Булгартрансгаз с
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз" ще проучва интереса за допълнителен пренос на газ към Сърбия

Заинтересованите страни могат до 15.04.2020 година да уведомят " Булгартрансгаз " с писмо в свободен текст или посредством попълване на формуляр

© Надежда Чипева Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " стартира пазарно изследване за евентуален интерес за транспорт на природен газ в посока от България към Сърбия. Става дума за останалия свободен потенциал по газопроовда, който е продължение на " Турски поток " през страната и преди година бе запазен главно от " Газпром ". В случая свободния потенциал през транграничната точка Киреево - Зайчар е под 20% или по-малко от 3 милиарда куб.м на година. В случай на проявен интерес " Булгартрансгаз " ще уведоми пазарните участници за точния размер на спомагателния потенциал. Той ще бъде препоръчан за запазване съгласно календара на Платформата за запазване на потенциали, разясниха от компанията.

Пазарното изследване е единствено за интервала от 1 януари 2021 година до 1 октомври 2021 година. Това излиза наяве от известие на компанията, която е отправила питане до всички заинтригувани страни. Възможните снабдители са както държавната " Булгаргаз ", която се чака да стартира да получава каспийски газ от идната година, по този начин и частни компании, които биха могли да придвижват количества по междусистемната газова връзка с Гърция или да вършат покупко-продажби през виртуална комерсиална точка.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Рекорд

Междувременно държавната компания разгласи рекордно ниска цена, препоръчана на дълготрайния сегмент на газовата борса предишния петък с доставка за април - 26.00 лева./мВтч, или с 0.21 лева по-ниска от прогнозната контролирана цена от 1 април след новите формули за ценообразуването по контракта с " Газпром ".

" Платформата остава отворена за покупко-продажби за месечен артикул " Април 2020 " до последния работен ден на месеца, което евентуално би довело и до действителна договорка за предлаганите при съответната цена размери ", оповестяват от сдружението. И допълват, че в препоръчаната оферта с цена 26.00 лева./мВтч са включени и разноските за достъп и транспорт до виртуална комерсиална точка, а това прави цената още по-конкурентна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР