Заинати се ковид пандемията, а уж тръгва да си отива.

...
Заинати се ковид пандемията, а уж тръгва да си отива.
Коментари Харесай

По следите и след сълзите на спортната 2022 г.

Заинати се коронавирус пандемията, а сякаш потегля да си отива. Напомпа се инфлация, цените по тържища и пазари скочиха високо, загърмяха дула… Турбулентно време, като че ли се връща обратно към годините преди, по време и след Втората международна война. Но борбите по спортните терени си останаха феномен и отдушник. Като отбрулени листи падат от календара последните дни на спортната 2022 година. На три от тях като върху електронен папирус ще напомним претърпяното, с цел да го осмислим и пренесем нататък. Дай Бог към по-добра Нова година.

Началото на годината бе смущаващо. Поради коронавирус пандемията Фукуока (Япония) се отхвърли от организацията  на международното състезание по плуване. Първи реагира министър председателят на Унгария Виктор Орбан. Лично се обади на президента на Международната федерация по плувни спортове Хюсеин Ал-Мусалам, схванаха се и огромната спортна демонстрация се състоя в Будапеща в края на юни и началото на юли. Отлична организация, фантастична атмосфера, трошене на върхове и… проучване химна на Съединени американски щати. Американците не престават да държат репутацията на първа школа в плуването.

Кейти (Катлийн) Ледецки плува по “стъпките “ на Майкъл Фелпс – към този момент има сбирка от 6 олимпийски и 17 международни трофеи. Младият Давид Попович (Румъния), роден на 15.09.2004 година, още няма олимпийско отличие, към този момент събира международни и европейски трофеи. В Будапеща сложи нов международен връх за младежи на 200 метра свободен жанр (1:43,21). Талантът с ръце като весла на галера се закани, че това е единствено началото. Месец и половина по-късно на европейското състезание в Рим в кралската дисциплинираност 100 метра свободен жанр младежът победи с нов международен връх за мъже – 46,86.

Царицата на спорта събра съвсем 2000 лекоатлети на международното състезание в Орегон (САЩ) от 15 до 24.07.2022 година Масовка на състезатели от 192 страни в 49 дисциплини. Тук „ черешката на тортата “ бе международният връх на 400 метра с трудности на Сидни Маклафлин (САЩ) - 50,68. Първата жена, която пробягва дистанцията под 51 секунди.

България бе показана само от Милица Мирчева, треньор Йоло Николов (СК „ Атлет “, Мездра). Нашето момиче приключи на 15-то място класическите 42,195 метра в маратона, а призовата тройка окупираха представителки на Етиопия, Кения и израелка, родена в Кения. Това към този момент е част от естеството, само че за какво ние оставихме Милица на подобен конгрес като самотна лодка в морето?

Искрица вяра се появи на международното състезание по лека атлетика за състезатели до 20 години в Кали (Колумбия) -  01.-06.08.2022 година Пламена Миткова от СКЛА „ Локомотив “ – Пловдив с треньор Ивайло Русинов стана шампионка в тройния скок. Тя има още цели 3 години в тази възрастова група и доста повече при дамите. Успех, Пламена!

===        

На европейското състезание по спортна гимнастика измежду лято в Мюнхен при мъжете се играеха  познати детайли с имената на Гингер, Ткачов, Диомидов, не се чуваха Делчев и Цукахара. Все по-спектакулярна и рискова става спортната гимнастика, от ден на ден става забележим и отливът на интерес към нея. Върхово съревнование, а рехави фенове в залата.

Впрочем, стадионът в Мюнхен, където от 15 до 21.08.2022 година се състоя европейското състезание по лека атлетика, също имаше свободен потенциал. За разлика от 1972 година, когато на същото място шестваха лекоатлетическите дисциплини на олимпийските игри. Основните спортни дисциплини са издигнати по този начин: лека атлетика, плуване, гимнастика. Засега леката атлетика разпределя най-вече медали на олимпийски игри, само че е прекомерно евентуално плуването да я измести и да стане олимпийски спорт №1.

Следва продължение!

Автор: Нейко ДАМЯНОВ
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР