Заимстван е от японското изкуство за рязане на хартия киригамиКомерсиална

...
Заимстван е от японското изкуство за рязане на хартия киригамиКомерсиална
Коментари Харесай

Грайфер тип „змийска кожа” пази от подхлъзване

Заимстван е от японското изкуство за рязане на хартия „ киригами ”

Комерсиална версия на подметките вид „ змийска кожа ” се чака скоро на пазара
(снимка: Diemut Strebe/Harvard SEAS)

Преди няколко години учените от Харвардския университет копираха структурата на змийската кожа, с цел да основат робот с меко тяло, който се движеше гладко по земята. Сега те са приложили същата техника за изработката на грайфер за обувки, който може да спести рухвания на възрастните хора.

Разработени в партньорство с MIT, екстра-подметките са под формата на тънки, гъвкави стоманени листове с изрязана змийска шарка. Десенът им се състои от десетки десетки затворени „ клапи ”. Основава се на японско изкуство за рязане на хартия, известно като „ киригами ”. Идеята е те да се прикрепват към обувките сходно на така наречен „ котки ” за лед.

Когато подметката на обувката е равна на земята, повърхността също е гладка и плоска. Докато индивидът пристъпи напред, той реалокира тежестта си от петата към върха, причинявайки прегъване на подметката и прикрепения към нея пласт. Тогава обособените „ змийски люспи ” с остри ръбове изскачат, разтварят се и се вдълбават в земята. Повърхността на подметката става извънредно грапава, с цел да не се хлъзне.

Подметките са доста по-леки от „ котките ”, употребявани от доста хора, с цел да се предпазят от падение по заледените тротоари зиме. В същото време те се закачат към обувките по-лесно и се смъкват по-лесно. По-важното е обаче, че когато се тестват върху повърхности като лед, също се държат по-добре.
още по тематиката
„ Паданията са сериозна причина за гибел при доста възрастни и са втората водеща причина за гибел, обвързвана с професионалната активност ”, споделя гл. ас. Джовани Траверсо от MIT, съавтор на публикация за новото откритие.

„ Ако можехме да направляваме и увеличим триенето сред нас и земята, бихме могли да понижим риска от тези типове рухвания, които освен костват живота, само че костват скъпо на здравната система ”, добавя той.

Учените в този момент търсят партньорства с компании, които може да са заинтригувани от комерсиализиране на технологията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР